Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sedan några år tillbaka har staket satts upp vid Västerbron i Stockholm för att förhindra att människor hoppar från bron. Arkivbild.

Självmord från broar ska kartläggas

Antalet självmord från broar ska kartläggas. Den siffra som brukar nämnas kan nämligen vara överdriven, tror sakkunniga vid Trafikverket.

- För ungefär tio år sedan gjorde dåvarande Vägverket en bedömning om att det är mellan 40 och 50 personer som hoppar från broar, säger Anna-Lena Andersson till TT.

- Det kan ha varit så då, men i dag tror jag inte att det är riktigt så många personer.

Hon ska tillsammans med sin kollega Kenneth Svensson ta fram ett program för att förhindra självmord inom det svenska transportsystemet. De har precis inlett sitt arbete tillsammans med berörda myndigheter. Resultatet ska redovisas under året.

Anna-Lena Andersson säger att det inte finns någon myndighet i dag som följer frågan eller jobbar med att få fram tillförlitlig statistik om självmord från broar.

- Vi måste veta hur stort problemet är och hur det ser ut. När det gäller broar behöver man identifiera om det är någon speciell bro som är mer utsatt än andra och börja diskutera hoppskydd. Det finns på vissa broar, säger hon.

Bland annat har det sedan tidigare satts upp stängsel vid Västerbron i Stockholm.