De strömmar som samlar fiskynglens föda i ytvattnet, för också med sig stora mängder plastpartiklar.
De strömmar som samlar fiskynglens föda i ytvattnet, för också med sig stora mängder plastpartiklar. Bild: Johanna Engman / TT

Sju gånger mer plast än fiskyngel

Fiskyngel växer upp i miljöer där det samlas extra mycket plastpartiklar. Det leder till att många fiskar får i sig plast redan under sina första dagar i livet.

ANNONS

Fiskarnas liv som yngel är fortfarande förhållandevis outforskat i det vilda. När en grupp amerikanska forskare nyligen gjorde fältstudier i yngelrika områden utanför Hawaii, upptäckte de till sin förvåning även ovanligt stora mängder plastpartiklar – hela sju gånger fler plastpartiklar än yngel per liter vatten. Jämförelser med intilliggande vattenområden visade att plastkoncentrationen var ungefär tio gånger högre där ynglen samlades.

Fiskynglen söker sig till lugna områden av ytvatten där det finns gott om plankton att äta. Sannolikt är det strömförhållanden som även för dit plastpartiklarna.

När forskarna undersökte ynglen såg de att ungefär 10 procent hade fått i sig plastpartiklar. Det gällde för sju av åtta fiskgrupper – bland annat svärdfisk, som är en matfisk, och flygfisk, som är byte för andra matfiskar, exempelvis tonfisk.

ANNONS

Än så länge är det okänt hur fiskynglen påverkas av plasten. Labstudier visar att vuxna fiskar bland annat kan få skador på inre organ och att gifter kan ackumuleras via plasten. Forskarna skriver i artikeln, som publiceras i tidskriften PNAS , att ynglen troligen påverkas mer eftersom de har en outvecklad matsmältningsapparat och sämre förmåga att ta hand om gifter.

Forskarna tillägger att mängden plastpartiklar beräknas öka i framtiden, både på grund av fortsatt nedskräpning och för att befintligt plastskräp nöts ned till allt fler och mindre partiklar.

ANNONS