Läget var kaotiskt på Södersjukhuset på söndagen. Arkivbild.
Läget var kaotiskt på Södersjukhuset på söndagen. Arkivbild. Bild: ALI LORESTANI / TT

Sjukhus-vd: "Läget tär på patientsäkerheten"

Södersjukhuset i Stockholm har återgått till normalläge efter att under helgen gått upp i stabsläge. Sjukhusets vd Mikael Runsiö medger att det ansträngda läget tär på patientsäkerheten, men säger också att medborgarna kan lita på att vården fungerar.

ANNONS

I söndags gick Södersjukhuset upp i stabsläge på grund av hög belastning, och läget på akuten beskrevs som kaotiskt.

– Det var en väldig anstormning av patienter till akuten, som sedan inte kom vidare i systemet, säger Mikael Runsiö.

Normalt ska patienterna slussas vidare till vårdavdelningar och sedan till geriatrik eller kommunal omsorg, men det fungerade inte under helgen. Som mest väntade 29 patienter på vård på Södersjukhusets akutmottagning.

Influensa och vinterkräksjuka

Sjukhusets ledningsgrupp håller på med en analys av vad som hände, men enligt Mikael Runsiö berodde problemen åtminstone delvis på två säsongssjukdomar.

– Influensasäsongen börjar ta fart, även om det inte är samma toppar som tidigare år. Vinterkräksjukan ställde också till det, säger han.

ANNONS

TT: Hur påverkades patientsäkerheten under helgen?

– När läget bli så här ansträngt för både patienter, personal och anhöriga tär det på patientsäkerheten, säger Mikael Runsiö.

TT: Kan medborgarna lita på att vården fungerar på Södersjukhuset?

– Man kan absolut lita på att vården fungerar, både på Södersjukhuset och i regionen.

TT: Om läget blir så här ansträngt nu – vad skulle hända om coronaviruset sars-cov19 sprids i Sverige?

– I regionen har vi väldigt stor kapacitet och har förberett en epidemiplan. Pandemin har i andra länder börjat med enstaka fall, så vi kan räkna med att vi får en förvarning. Om det skulle ske får hela vården ställas om.

Hallengren: God beredskap

Socialminister Lena Hallengren (S) hävdar trots helgens händelse att Sveriges beredskap för det nya coronaviruset är god.

– Jag tycker absolut att man kan lita på att vården fungerar i Sverige, även om den till vissa delar är ansträngd. Från regeringens håll säkerställer vi bland annat det genom att tillskjuta välfärdsmiljarder till regionerna. Mer resurser spelar en viktig roll för vårdplatserna, säger hon.

Stabsläge inom sjukvården innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen. Det är det första av tre fastställda beredskapslägen. De övriga är förstärkningsläge respektive katastrofläge.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS