Ivo anser att barnet borde ha provtagits och undersökts mer aktivt. Arkivbild.
Ivo anser att barnet borde ha provtagits och undersökts mer aktivt. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Sjukhuskritik efter spädbarns död

ANNONS

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) kritiserar Gällivare sjukhus sedan ett sex månader gammalt spädbarn dött efter att det skickats hem från barnkliniken, skriver Expressen.

Det var i oktober 2020 som mamman sökte akut vård för hennes dotter som hade 41 graders feber, täppt näsa och andningspåverkan. Dottern skickades hem från sjukhuset med råd om Alvedon och koksaltlösning i näsan. Tre dagar senare dog hon i en allvarlig luftvägsinfektion.

Ivo anser att barnet borde ha provtagits och undersökts mer aktivt för att eventuellt kunna utesluta bakteriell infektion. Ivo pekar också på brister i dokumentationen samt att barnet undersöktes av en läkare som gjorde sin AT-tjänstgöring.

ANNONS

Enligt sjukhuset har en del rutiner förändrats efter händelsen, bland annat genom förändringar i det jourhäfte som används vid akuta besök av barn på barnkliniken.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS