Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Terrordådet på Drottninggatan satte sjukvårdens krisberedskap på prov. Arkivbild.

Sjukvårdens krisberedskap ska utredas

Efter flera större händelser som satt sjukvården på prov ska nu sjukvårdens krisberedskap utredas. Socialminister Annika Strandhäll (S) säger att frågan om läkemedelsförsörjningen är särskilt viktig.

Bussolyckor, terrorattentat och skogsbränder. Vid en större olycka eller liknande måste sjukvården fungera optimalt.

Det menar regeringen som nu tillsätter en utredning för hälso- och sjukvårdens krisberedskap. Utredningen ses som en viktig del i arbetet med att stärka krisberedskapen och ingår som en del av upprustningen av totalförsvaret. Utredningen ska också ses som en följd av de senaste årens uppmärksammade händelser, som bussolyckan i Sveg i fjol samt sommarens omfattande skogsbränder.

- Vi gör det för att vi ska vara rustade för olika sorters kriser, säger socialminister Annika Strandhäll (S), till TT.

Ingen ansvarig

En alldeles särskilt viktig fråga, säger hon, är att säkerställa läkemedelsförsörjning i händelse av kris. Den tidigare aktören för detta "försvann" nämligen, när apoteksmonopolet upplöstes av den tidigare alliansregeringen, säger Strandhäll.

- I samband med avregleringen av apoteksmarknaden såg man inte till att man hade en ansvarig aktör för detta. Det är en springande punkt som jag är väldigt bekymrad över. En sådan aktör ska bland annat den här utredningen lägga förslag på.

TT: Men ni har ju haft fyra år på er att tillsätta en sådan aktör, eller?

- Det första vi gjorde under den här mandatperioden var att tillsätta en större apoteksmarknadsutredning där en del förslag redan ligger på riksdagens bord, och nu tillsätter vi den här utredningen som kommer att ha till uppgift att föreslå en sådan aktör.

Gedigen

Men att utreda sjukvårdens beredskap i händelse av en kris är inte gjort i en handvändning. Först den 31 december 2020 ska utredningen vara klar, även om det ännu inte finns någon utredare.

- Som ni hör på beskrivningen är det en omfattande, gedigen utredning som dessutom har hög säkerhetsklassning. Vem som kommer att hålla i den är ännu inte klart, säger Annika Strandhäll.

Rättad: I en tidigare version angavs fel ort för bussolyckan. Rätt ska vara Sveg.