Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Betygen för landets niondeklassare sjunker eller ligger stilla i nästan alla ämnen, enligt Skolverkets betygsstatistik. Arkivbild.
Betygen för landets niondeklassare sjunker eller ligger stilla i nästan alla ämnen, enligt Skolverkets betygsstatistik. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Sjunkande betyg för landets niondeklassare

Betygen för landets niondeklassare sjunker eller ligger stilla i nästan alla ämnen, enligt en sammanställning som tidningen Ämnesläraren har gjort med hjälp av Skolverkets betygsstatistik.

Störst är nedgången i svenska, där betygspoängen under flera år legat stadigt på 14 eller mer – men som nu har sjunkit till 13,8 poäng.

Bortsett från engelska och modersmål ökar även andelen underkända elever – och i flera ämnen är ökningen kraftig.

Enligt Björn Öckert, professor i nationalekonomi vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU), är förklaringen troligen att de nationella proven är tillbaka efter pandemin.

– Under de två pandemiåren hölls inga nationella prov. Då fanns inget att relatera till för lärarna när de satte betyg i flera av ämnena. Nu är proven tillbaka och då har de en återhållande effekt i betygsättningen, säger han till tidningen.