Betygen för landets niondeklassare sjunker eller ligger stilla i nästan alla ämnen, enligt Skolverkets betygsstatistik. Arkivbild.
Betygen för landets niondeklassare sjunker eller ligger stilla i nästan alla ämnen, enligt Skolverkets betygsstatistik. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Sjunkande betyg för landets niondeklassare

ANNONS
|

Betygen för landets niondeklassare sjunker eller ligger stilla i nästan alla ämnen, enligt en sammanställning som tidningen Ämnesläraren har gjort med hjälp av Skolverkets betygsstatistik.

Störst är nedgången i svenska, där betygspoängen under flera år legat stadigt på 14 eller mer – men som nu har sjunkit till 13,8 poäng.

Bortsett från engelska och modersmål ökar även andelen underkända elever – och i flera ämnen är ökningen kraftig.

Enligt Björn Öckert, professor i nationalekonomi vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU), är förklaringen troligen att de nationella proven är tillbaka efter pandemin.

– Under de två pandemiåren hölls inga nationella prov. Då fanns inget att relatera till för lärarna när de satte betyg i flera av ämnena. Nu är proven tillbaka och då har de en återhållande effekt i betygsättningen, säger han till tidningen.

ANNONS
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS