Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Andelen kvinnor i riksdagen är 46 procent. Arkivbild.

Skillnader i andel kvinnliga kommunpolitiker

I Sveriges riksdag är 46 procent av ledamöterna kvinnor, men i landets kommuner varierar siffran stort. I 80 av landets 290 kommunfullmäktige ligger andelen kvinnor under 40 procent, visar en granskning som Aftonbladet gjort.

Av totalt 12 677 ledamöter i de 290 kommunfullmäktige är 5 483 kvinnor, motsvarande 43,3 procent och en minskning med 0,2 procentenheter sedan förra valet, skriver tidningen.

Andelen kvinnor skiljer sig också åt mellan partierna där Vänsterpartiet och Miljöpartiet har fler ledamöter som är kvinnor än män, men där färre än var tredje sverigedemokrat är kvinna. Ökningen har dock varit som störst i SD från 23 procent i förra valet till 28,2 procent i dag.

Tittar man på kommunfullmäktige runtom i landet hamnar skånska Trelleborg i botten med 25,5 procent kvinnliga ledamöter, vilket är en minskning från 39,2 procent efter valet 2014. I Lekeberg och Hällefors är andelen kvinnor betydligt högre, 58,8 procent respektive 58,1 procent.

- Om väljare ser att den grupp man själv tillhör inte finns representerad så kan det undergräva legitimiteten för den politiska församlingen, säger Lena Wängnerud, professor vid statsvetenskapliga institutionen på Göteborgs universitet, till Aftonbladet.