SKL: Oklarheter i förslag om ensamkommande

Det finns en rad oklarheter i lagförslaget som kan ge 9 000 ensamkommande en ny chans att stanna i Sverige, anser SKL. Nu efterlyser organisationen snabba besked från regeringen.

ANNONS
|

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har identifierat flera frågetecken kring förslaget, det handlar bland annat om kommunernas ersättning och deras möjligheter att planera

- Kommunerna har i rask takt stängt HVB-hem och andra boenden för att antalet ensamkommande minskat så mycket. Nu ska man kanske behöva växla upp och starta igen, men man vet ju inte var, säger Per-Arne Andersson, avdelningschef för utbildning och arbetsmarknad vid SKL.

I tisdags blev det känt att lagförslaget är klart och ska skickas ut på remiss. Förslaget innebär att omkring 9000 ensamkommande kan få en ny chans att söka uppehållstillstånd för studier.

ANNONS

SKL pekar också på att det är oklart vilka kommuner som ska ta emot ungdomarna. Många unga som berörs av lagförslaget har sökt sig till storstäderna. Andra har flyttat till exempelvis Migrationsverkets anläggningar i andra kommuner än där de först bodde.

- Det finns kanske flera hundra i Östersund. Och det är väl inte rimligt att Östersund ska ta alla dem bara för att Migrationsverket har en anläggning där, säger Per-Arne Andersson.

TT

Fakta: Förslaget om ensamkommande

En ensamkommande som fått ett beslut om utvisning ska kunna beviljas ett tidsbegränsat uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå.

Flera villkor ska dock vara uppfyllda:

Den ensamkommandes asylansökan ska ha registrerats hos Migrationsverket senast den 24 november 2015.

Den ensamkommande ska ha anvisats boende i en kommun, vilket innebär att personen inte har bedömts som uppenbart vuxen.

Handläggningstiden fram till utvisningsbeslutet ska ha varit minst 15 månader och beslutet ska ha tagits tidigast den 20 juli 2016.

Utvisningsbeslutet ska ha fattats efter att den ensamkommande hunnit fylla 18 år.

Den ensamkommande ska studera eller ha för avsikt att studera i gymnasieskolan eller gymnasiesärskolan.

Även en annan motsvarande utbildning på heltid eller en sammanhållen yrkesutbildning inom komvux eller särvux på heltid omfattas.

Den som söker ska också klara en vandels- och säkerhetsprövning

En ansökan om tidsbegränsat uppehållstillstånd föreslås endast få göras under en begränsad tid på tre månader och vid ett tillfälle.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juni 2018.

Källa: Justitiedepartementet

ANNONS