Skogsbränderna i Värmland under kontroll

Skogsbränderna i Värmland som blossade upp under helgen har nu lugnat ner sig. På plats vid den omfattande branden söder om Kristinehamn i Björneborg finns nu 50 personer som jobbar med släckningsarbetet, till skillnad från omkring 70-80 personer i går.

ANNONS
|

Skogsbranden utbröt på lördagen och under söndagen arbetade fyra helikoptrar med att vattenbomba. På måndagen behövs bara en.

- Vi har läget under kontroll och kan nu börja gå in i området och släcka punktbränder, säger Larz Eidwall, pressansvarig vid Bergslagens räddningstjänst.

Det inringade området utgör cirka 3,5 gånger 1,5 kilometer. Gårdagens regn har underlättat släckningsarbetet men inte märkbart, säger Larz Eidwall. Brandröken som i går sträckte sig hela vägen till Södermanland och Örebro har även den mattats av.

ANNONS

- Det är inte på långa vägar som det var i början, säger han.

På söndagseftermiddagen kom larm om ytterligare skogsbränder i Värmland, en i Edsvalla i Karlstad och en i Tolita i Kil. Den senare utbröt ungefär i samma veva som räddningstjänsten i Karlstadsregionen fått kontroll på den första.

- Den i Tolita är lite större och lite värre, men vi har hyfsad koll nu trots att det är en oländig kuperad terräng med mycket myrmark som gör att branden sprider sig lätt, säger räddningschefen Björn Johansson.

Båda bränderna omfattar områden på cirka 500 meter gånger 500 meter. I Tolita finns två helikoptrar som vattenbombar och cirka 20 man som arbetar på marken.

TT
ANNONS