Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sakiapan Tito på Ystad djurpark har vågat sig ut.

Skygga apor vågar sig ut i vårsolen

Ystad djurparks nytillskott – två vithövdade sakiapor som vanligtvis lever i Amazonas – har skyggt hållit sig inomhus sedan de anlände i slutet av april. Men nu har vårsolen äntligen lockat ut de båda hanarna.

- De har haft möjlighet att gå ut men inte vågat, de måste ju känna sig trygga i miljön innan de vågar utöka sitt område, säger Maria Eng-Johnsson, zoolog Ystad djurpark.

De båda hanarna Tito och Franco kommer från djurparker i Tjeckien respektive Ungern, och ingår i ett avelsprojekt som Ystad djurpark deltar i. I nuläget är arten vithövdad sakiapa inte hotad, men avelsprojektet ska ändå säkra apans framtid då illegal handel, jakt och avverkning av skog på sikt kan hota arten i sin naturliga omgivning.

Efter att hanaporna anlände för en månad sedan råder stora förhoppningar om att Ystad så småningom även ska få ta emot en hona.

- Det står på önskelistan, säger Maria Eng-Johnsson.

I väntan på ytterligare en sakiapa tillbringar Tito och Franco sina dagar med två silkesapor – ett avelspar som underlättar umgänget mellan de båda hanarna.

- Silkesaporna bidrar med god stämning. Två hanar måste ju göra upp vem som bestämmer, men Tito och Franco är två otroliga personligheter som nu är kompisar.