Småföretag ökar sin export mest

ANNONS

Företag med under tio anställda är de som står för största delen av exportökningen, cirka 37 procent enligt nya siffror från Exportkreditnämnden och Statistiska centralbyrån. Storföretagens andel av ökningen är knappt 17 procent.

Enligt Dagens industri har tullar och den ansträngda situationen för internationell handel inte gett några tydliga effekter vad gäller den senaste statistiken. Däremot har en svag krona bidragit till att andra länder vill handla med Sverige, säger Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef vid Exportkreditnämnden, till tidningen.

- Nyligen träffade jag ett bolag med tre anställda som har sålt sin app till tio länder. De tillhör en kategori företag som marscherar snabbt och globalt när de når exportframgångar, säger han.

ANNONS

Mätperioden består av fem år, 2012–2017, och under den tiden har småföretag ökat sin export med 48 miljarder kronor. Under samma period har företag med över 250 anställda bara ökat sin export med knappt 22 miljarder. Enligt Carl-Johan Karlsson beror det på att stora företag har sin tillverkning utomlands, medan små företag oftare har tillverkning i Sverige.

TT
ANNONS