Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Paraplyet ser ut att behövas som solskydd även de närmaste dagarna. Extremhettan fortsätter och SMHI utökar sin klass 2-varning till flera håll i landet. Arkivbild.

SMHI utökar varningar för extremhetta

Sommarvädret som medfört torka i hela landet fortsätter. SMHI har utökat sin klass 2-varning för extremt höga temperaturer till flera håll i landet.

Bränder rasar och värme och torka har kopplat ett grepp om hela Sverige. Och trots att det enligt prognosen väntas lokala regn- och åskskurar på flera håll på torsdagen, väntas ingen lindring vad gäller de extremt höga temperaturerna.

Under onsdagen förlängde och utökade SMHI sin klass 2-varning. Varning för extremt höga temperaturer gäller nu i Västernorrland, Gävleborgs läns kustland, Östergötland, Gotland och sedan tidigare i Örebro, Västmanland, Södermanland, Uppsala och Stockholm.

I Gävleborgs läns inland, Västerbotten, Norrbotten, Dalarna och Kalmar utom Öland gäller klass 1-varning.

- Vi tänker att följden med temperaturer på 30 grader på många håll blir längre. Vi har förlängt varningarna och i norra Norrland blir det temperaturer på minst 30 grader på flera håll, säger jourhavande meteorolog Sofia Söderberg.

- De varningar som sträcker sig längst gäller fram till och med fredag, så får vi se sedan, tillägger hon.

Torsdagens små regnprognoser, med åskinslag, gäller även i Mellansverige som drabbats mycket allvarligt av skogsbränder.

- Det kan blomma upp skurar med åskinslag i området. Vi vet att det är ökad antändningsrisk när det blixtrar och är torrt, säger Lovisa Andersson på SMHI.