Smittan skenar när omikron tagit över i Sverige

Omikronvarianten av coronaviruset har nu tagit över i Sverige – och smittspridningen rusar som följd. I minst två veckor till väntas en kraftig ökning.
– Smittspridningen har stigit brant i Sverige efter jul- och nyårshelgerna, säger Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör. De nya restriktioner som införs på onsdag mötte omgående kritik.

ANNONS
|

Omikronvarianten av coronaviruset sprids som en löpeld över landet och antalet sjuka som måste vårdas på sjukhus har stadigt ökat senaste tiden.

– Läget har förvärrats och smittspridningen i Sverige befinner sig på historiskt höga nivåer och det sker samtidigt som vi har en hög frekvens av luftvägsinfektioner som influensa och RS-virus. Sammantaget innebär det att belastningen på sjukvården nu är hög, säger statsminister Magdalena Andersson (S).

Krogen måste stänga 23

Därför införs nu en rad nya restriktioner, som gäller från på onsdag. Det handlar till exempel om skärpta krav på hemarbete, att krogar och restauranger måste stänga klockan 23 och att alla vuxna uppmanas begränsa sina sociala kontakter inomhus.

ANNONS

Restriktionerna ska omprövas om två veckor, men beräknas behöva ligga kvar i minst en månad framåt.

Enligt Folkhälsomyndigheten har det faktum att omikron nu är den dominerande varianten även i Sverige förändrat förutsättningarna i kampen mot smittan. Före jul räknade myndigheten med att spridningen skulle nå sin topp nu, men med omikron väntar man sig i stället en brant stigning i minst två veckor till.

Ovaccinerade på intensivvården

Omikron tar sig lättare än tidigare virus genom det skydd som två sprutor av vaccin ger och därmed är det i dag i princip lika många vaccinerade som helt ovaccinerade som drabbas av covid-19. Skillnaden är dock mycket stor mellan de två grupperna när det kommer till hur sjuk man blir.

– Den stora majoriteten på intensivvården är ovaccinerade och ej fullvaccinerade, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Liksom många gånger tidigare inskärpte hon vikten av att alla över 12 år går och vaccinerar sig. Statistiken visar att tre doser visat sig skydda bra mot såväl svår sjukdom och död som mot smitta och spridning. Enbart två doser ger skydd mot svår sjukdom och död men sämre skydd mot att smittas och föra smittan vidare.

På frågan om hur regeringen tänker kring att människor ska acceptera fler restriktioner, även om man är fullt vaccinerad, svarar Lena Hallengren att man är medveten om att vaccinationen varit ojämlik och att man gör mer för att få fler vaccinerade.

ANNONS

Om det kan bli aktuellt med skärpta restriktioner riktade mot ovaccinerade svarar hon inte på.

– Det har varit stränga och väldigt skarpa restriktioner gentemot ovaccinerade hela pandemin. Men just nu har vi en smittspridning alla bidrar till, då känns det förstås veta att man undviker svår sjukdom om man själv är vaccinerad, säger Hallengren.

Kritik mot restriktioner

De nya restriktionerna applåderas inte av alla.

Centerpartiets ledare Annie Lööf skriver på Twitter:

”Obegripligt att inte regeringen kombinerar restriktioner med krav på vaccinbevis. @Centerpartiet vill att dessa restriktioner ersätts av vaccinpass när 50% fått den tredje dosen.”.

Även Liberalernas riksdagsledamot Arman Teimouri är kritisk.

”Att inskränka vaccinerade människors frihet går inte att motivera. Dessutom slår de nya restriktionerna mycket hårt på branscher som redan idag tar ett stort ansvar och fortfarande genomgår ett stålbad.” skriver han på Twitter.

Moderaternas ungdomsförbund, Muf, menar att begränsningarna av människors liv är ”absurda”.

– Det vi ser är att vaccin är det bästa sättet att minska spridningen. Därför är inte svaret fler restriktioner utan att minska intervallet mellan dos två och tre. Jag skulle gärna se att vi sänker den till fyra månader. Andra länder har sänkt vaccinintervallen, Sverige borde göra detsamma, säger Matilda Ekeblad, ordförande i Muf.

ANNONS

Folkhälsomyndigheten ser just nu över tiden för dosintervallet mellan andra och tredje sprutan. Var man kommer att landa är inte känt.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS