Nästan alla tillfrågade i en undersökning säger sig ha förändrat sitt beteende på ett eller annat sätt med anledning av coronaviruset. Arkivbild.
Nästan alla tillfrågade i en undersökning säger sig ha förändrat sitt beteende på ett eller annat sätt med anledning av coronaviruset. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Smittorisk påverkar nästan allas beteende

Oro för att bli smittad av coronaviruset har gjort att nästan hela Sveriges befolkning ändrat vissa saker i sitt beteende, enligt en ny undersökning.

ANNONS

I undersökningen, som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, uppger 98 procent av de 1 832 tillfrågade personerna att de ändrat sitt beteende på ett eller annat sätt – åtminstone på något av de 19 olika sätt som föreslås i mätningen.

Till exempel uppger 85 procent att de tvättat händerna oftare eller mer noggrant, 72 procent att de undvikit att skaka hand och 69 procent att de följt nyheter mer än vanligt.

Studien genomfördes via nätet den 21 mars till 6 april. När man bara mäter de som tillfrågades nyligen, 2–6 april, är andelen högre på de flesta punkter vilket kan tyda på att allt fler följer myndigheternas rekommendationer. Där kan man också se en stor ökning både i andelen som uppger att de handlat mindre i fysiska butiker och andelen som handlat mer via nätet.

ANNONS

Kvinnor har i väsentligt högre grad än män förändrat sitt beteende till följd av smittspridningen, enligt mätningen. Stockholmare är också överrepresenterade på flera punkter.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS