Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Smittspridningen fortsätter öka men coronadödsfallen minskar

Sedan i fredags har 39 nya dödsfall med covid-19 registrerats, däremot påpekar Folkhälsomyndigheten att vaccinationerna dragit ner dödstalen. Samtidigt ökar spridningen av den brittiska virusmutationen snabbt.
– Västra Götaland har en relativ snabb utveckling, säger Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten.

Sammantaget ökade smittspridningen mellan vecka åtta och nio i Sverige, men något långsammare än mellan vecka sju och åtta. Läget ser dock väldigt olika ut över landet. Det konstaterade Sara Byfors på tisdagens presskonferens där Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap deltog.

Ökningen i smittspridningen drivs i alla åldersgrupper, konstaterar Sara Byfors och de delar av landet där smittan ökar mest just nu är Gävleborg, Halland och Norrbotten. Västerbotten, som tidigare hade en kraftig smittspridning, tycks ha nått toppen och här ser man en minskande trend. I Skåne har man i stället en fortsatt en nedgång som dock tycks plana ut.

LÄS MER: Antalet nya coronafall i Västra Götaland minskar

LÄS MER: Så sprider sig corona i Västra Götalandsregionens kommuner

Antalet nyinlagda patienter på iva nådde en platå för ett par veckor sedan, men där sker nu en ökning som sjukvården väntar sig fortsätter framöver, eftersom antalet smittade ökar.

Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, berättar att det i dag vårdas strax under 1500 patienter med covid-19 på sjukhus varav drygt 200 på iva, en liten ökning från förra veckan. Av alla belagda iva-platser på landets sjukhus med tillgång till respirator upptas 44 procent av covid-patienter.

– Regionernas rapporter till oss är att sjukvården väntar sig en ökande belastning de kommande 14 dagarna, och jag delar den bedömningen säger Johanna Sandwall.

Vaccination ser ut att minska dödsfall

Den glädjande nyheten är att antalet dödsfall minskar, något som enligt Sara Byfors troligen beror på vaccineringen av våra äldsta och sköraste.

Vaccinationerna är fortfarande inne i fas ett, men de allra flesta regionerna har även påbörjat fas två.

– Vi rör oss sakta men säkert framåt och hoppas att vi kan hålla vaccinationsmålet till halvårsskiftet, säger Sara Byfors.

LÄS MER: Tiotusentals doser coronavaccin på väg till 85+ i Västra Götaland

Nästan 700 000 svenskar är vaccinerade med en dos och 300 000 har fått två doser. Sara Byfors påpekar att vaccinationer är det bästa skyddet och åtgärden för att minska smittspridningen.