'Många isar i Mellansverige har lagt sig, men fått snö på sig och det är inte bra', säger Jan Insulander och förklarar att isen inte blir lika stark då. Arkivbild.
"Många isar i Mellansverige har lagt sig, men fått snö på sig och det är inte bra", säger Jan Insulander och förklarar att isen inte blir lika stark då. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Snön ger "falsk trygghet" på isen

Det är kallt på många håll i landet, vilket får sjöar och vattendrag att frysa på. Men var försiktig, varnar experten. Isarna är som mest luriga när vädret slår om.

ANNONS

I de norra delarna av landet har det redan varit kallt ett tag. Men den senaste veckan har även snö och minusgrader omfamnat övriga Sverige.

Det innebär dock inte att man bara kan dra på sig långfärdsskridskor eller skidor och ge sig ut på närmaste sjö som frusit igen.

– Många isar i Mellansverige har lagt sig, men fått snö på sig och det är inte bra, säger Jan Insulander som är projektledare vid Issäkerhetsrådet.

Aldrig ensam

Snön gör bland annat så att isen inte blir lika stark. Det fungerar snarare som ett duntäcke ovanpå som håller kvar värmen under, menar Insulander.

ANNONS

– Allmänheten tycker att det känns tryggt när det är snö på isen, att det känns stabilt. Men det är läskigt för då ser du inte vad som finns under och du hör inte när det knakar och knastrar, säger han.

I Mellansverige finns det just nu inte många isar man kan ge sig ut på, enligt Jan Insulander. Det gäller därför att vara försiktig, kolla isen noga och alltid ha med sig räddningsutrustning om man vill ut.

Men – det viktigaste av allt är inte ge sig ut på egen hand.

– De flesta som går igenom isen tar sig inte upp själv fast de har isdubbar. Det är en svår match att ta sig upp ur en vak och då behöver man kompisar.

Fler rör sig ute

Under pandemin, när mycket stängt ner och vi uppmanas begränsa inomhusaktiviteter, har naturen för många blivit ett andningshål.

Även fast varningarna om luriga isar är ständigt återkommande behöver kunskapen kring isar och säkerhet bli betydligt bättre bland allmänheten, anser Jan Insulander.

– Jag är lite nervös för den här vintern. Det är många nya kategorier av människor som kommer ut, säger han och tipsar om att haka på exempelvis en skridskoförening om man vill ut och åka, speciellt för den som oerfaren.

ANNONS

– De har koll och kunskap.

Malin Johanson/TT

Fakta: Så håller du dig säker på isen

– Ge dig aldrig ut på isen ensam. De flesta allvarliga olyckor sker med ensamma personer, eller grupper om två där båda gått igenom isen. Helst bör man vara tre eller fler och se till att hålla avstånd så att inte alla åker i om isen brister.

– Ta med rätt utrustning. En ispik för att testa om isen håller, isdubbar runt halsen nära hakan så att de är lätta att komma åt, och en kastlina för att kunna rädda någon annan som ramlat i.

– Fråga boende i området eller den lokala fiskeklubben – de har ofta bra koll på isläget och vet vilka platser som bör undvikas. Studera området innan du ger dig ut, då kan du hitta områden med svagare is.

– Anpassa turen efter vädret, kolla upp väderprognosen innan isturen.

– Håll dig nära stranden – då är det närmare till fast mark om något händer.

– Ta med ombyteskläder, packat i en försluten plastpåse. Förutom att ha torrt ombyte till hands om olyckan är framme kan påsen agera flythjälp.

– Om isen brister: Behåll lugnet, andas lugnt och vänd dig i den riktning du kom ifrån. Arbeta metodiskt med isdubbarna för att ta dig upp ur vattnet.

Källa: Fjällsäkerhetsrådet, Issäkerhetsrådet, Svenska Livräddningssällskapet.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS