Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/43

Snöoväder i Sverige – flera olyckor under söndagen

Ett 100-tals lastbilar fastnade i snöovädret på E6 mellan Stenungsund och Ljungskile. Räddningstjänsten i Falköping uppmanade alla som inte måste ut att stanna hemma på grund av det besvärliga väglaget. Enligt SMHI kommer det besvärliga vädret att fortsätta i flera dagar.

Har du bilder på snöovädret? Kontakta GP! Mejla till [email protected] eller ring/mms:a till 72010


Läs också: Fortsatt snökaos - kollektivtrafik indragen
 

Över 100 lastbilar fast på rad i över en kilometer

På E6 strax före Ödsmålsbron, mellan Stenungsund och Ljungskile, blev ett 100-tals lastbilar stående på söndagen. 

- På väg till Ödsmålsbron är det en lång backe och där är det en sträcka på cirka en kilometer som lastbilar står helt stilla, de kommer ingen vart. Historiskt sett brukar det vara problem för lastbilar att ta sig upp för backen även när det inte är halka, säger Jörgen Simonsson, insatsledare vid räddningstjänsten i Stenungsund. 

Precis i början av backen stod ett par lastbilar som inte kunde ta sig upp på grund av halkan. De stoppade i sin tur alla efterkommande lastbilar. 

- Det är inga som har skadat sig än så länge men vi hade en personbil tillsammans med en hästtransport som fick stopp. Hästen blev något skärrad och man fick ge den lite lugnande men det ska ha gått bra till slut, säger Simonsson.

Kraftigt snöfall

Under söndagen slog snöovädret till mot de södra delarna av Sverige. I de norra och västra delarna av Västra Götaland drog snön in strax efter lunch.

Snön fortsätter att falla ända tills åtminstone onsdag. Sedan väntar nya vädersystem med mer snö och blöta, enligt Lisa Frost, jourhavande meteorolog på SMHI.

Blåst och halka

Söndagens varningar gäller Västra Götaland, Östergötland, Kronoberg och Jönköpings län, där det är det risk för halka. I Kalmar län är alltså varningen allvarligare på grund av blåsten.Trafikolyckor har inrapporterats från flera håll i Götaland, men inga dödsolyckor har inträffat, uppger Calle Persson, informatör vid polisens region Syd som omfattar Skåne, Blekinge, Kronobergs och Kalmar län.

Kallt i norr

Till tisdag händer inte så mycket. Snöfallet rör sig österut och det kan komma lite snö även i östra Götaland och i östra Svealand. Sedan kommer ytterligare vädersystem från sydväst som kan ge snöfall.

Trots snön har den meteorologiska våren kommit till hela Götaland. Det innebär att dygnsmedeltemperaturen varit över noll grader sju dygn i rad.

– Nu är det dock vinterväder där, konstaterar Lisa Frost.

Räddningstjänsten varnade

Räddningstjänsten i Falköping avrådde alla från att ge sig ut på vägarna på grund av drivsnö och modd på vägbanan.

– Det är så pass. Räddningsstyrkan som varit ute på larm tidigare idag har fått köra väldigt långsamt, det gick inte att styra bilen ordentligt. Och då kan det ju bli större problem om bilar möts på vägarna och inte kan styra undan, säger Perry Malmberg vakthavande befäl räddningstjänsten Falköping.


Fem bilar krockade i Tingstadstunneln i riktning mot Malmö under söndagen. 

Även på E6 inträffade flera olyckor under dagen, på grund av svårt väglag efter snöoväder. En långtradare körde in i mitträcket på E6 utanför Uddevalla. Hela Uddevallabron fick stängas under flera timmar.

Masskrock i Tingstadstunneln 

En olycka i Tingstadstunneln inträffade vid ett-tiden på söndagseftermiddagen. 

E6 var olycksdrabbat på fler håll under söndagen. En långtradare körde in i mitträcket på Uddevallabron och demolerade det svårt, enligt uppgifter från platsen. Det läckte även diesel på vägbanan som fick saneras. 

Nedfallna träd och avåkningar

Ytterligare två olyckor rapporterades från E6 strax före klockan 11 på söndagen. En singelolycka i norrgående riktning på Ödsmålsbron utanför Stenungsund samt, bara någon minut senare, en bil som voltade av vägen i södergående riktning utanför Tanum. Två personer färdades i bilen och båda kunde själva ta sig ur vraket, enligt larmet. 

LÄS MER: SMHI varnar: Ovädret slår till mot Sverige

Trafikverket manar till extra försiktighet i trafiken.

– Det är extra viktigt att hålla avstånd och ha koll på vägbanan, säger Claes Hedberg på Trafikverket.