Antalet vargar har ökat snabbt i Västra Götaland. Arkivbild.
Antalet vargar har ökat snabbt i Västra Götaland. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Snabb ökning av varg – länsstyrelsen förvånad

Vargstammen i Västra Götaland har ökat kraftigt på senare år, nu finns cirka 50 vargar i länet. Den snabba ökningen förvånar länsstyrelsen.

ANNONS

– I och med att det tagit så lång tid för vargarna att ta sig hit, trodde man att det skulle gå mycket långsammare med spridningen, säger Anita Bergstedt, chef för viltenheten, till SVT Nyheter Väst.

Ökningen beror troligen på att så kallade vandringsvargar tagit sig från närliggande län på grund av licensjakten som hålls där.

– Det har funnits flera vandringsvargar i vårt län innan, men i takt med att de blir ännu fler har de mött upp varandra i vårt län, säger Anita Bergstedt.

Skaraborg har flest vargrevir, men stammen är spridd i länet och i hela Västra Götaland finns totalt åtta revir. Två vargattacker har skett den senaste veckan och länsstyrelsen råder alla djurägare att säkra sina hagar.

ANNONS

– Det kommer påtryckningar om att vi ska fatta beslut om skyddsjakt, så dialogen är levande hos oss också. Vi följer utvecklingen noga, och jobbar med att informera om hur viktigt det är med säkra hagar, säger Anita Bergstedt till SVT.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS