Chokladpralinerna innehåller ofta palmolja. En egenskap man vill åt är att oljan inte klibbar så mycket. Chokladpralinerna på bilden har ingen koppling till texten.
Chokladpralinerna innehåller ofta palmolja. En egenskap man vill åt är att oljan inte klibbar så mycket. Chokladpralinerna på bilden har ingen koppling till texten.

Snabbklappen kan vara en klimatbov

På väg mot julmiddagen, men har glömt att köpa julklapp? För många blir chokladasken en snabblösning när det saknas en present. Men se upp så att du inte ger bort en nypa klimatförstöring. Flera chokladaskar innehåller palmolja, vars plantager slår ut livsviktig regnskog.

ANNONS
|

Det är vanligt att chokladen innehåller palmolja, säger Maria Rydlund, sakkunnig på Naturskyddsföreningen.

- Den finns ofta i fyllningar och chokladkonfekt, i kexchoklad till exempel. Oljan gör bland annat att chokladöverdraget inte kladdar lika mycket. Den har i princip fast form i rumstemperatur och ger heller ingen bismak, utan är smaklös. Så efterfrågan på palmolja är stor, och ökar, säger hon.

ANNONS

"Inte hållbart på sikt"

Palmoljan kommer inte helt att försvinna, tror Maria Rydlund. Men det spelar faktiskt roll hur vi som konsumenter beter oss. En EU-förordning från 2014 anger att producenter måste ange vilka oljor en produkt innehåller, så kika på innehållsförteckningen.

- Nej, du behöver inte bojkotta eller slänga bort någonting. Men prata om det! Låt det bli ett samtalsämne vid julbordet. Vår konsumtion påverkar vår värld och dess överlevnad. Hur kan jag minska mina avtryck? säger Maria Rydlund.

Palmoljan utvinns ur oljepalmer som odlas på plantager, framför allt i Malaysia och Indonesien. För att ge plats åt plantagerna skövlas enorma arealer regnskog och ofta används bekämpningsmedel som är förbjudna i Europa i produktionen.

- Det är inte hållbart på sikt. Det leder till klimatförändringar och plantagerna konkurrerar ut annat viktigt jordbruk. I Borneo försvinner skogsområden som är oerhört viktiga för orangutanger, som inte finns någon annanstans i världen, säger Maria Rydlund.

ANNONS

Det finns även andra heta produkter i jul att se upp med om man vill undvika palmolja. Det gäller såväl paraffinljus och godsaker som glass och godis.

- Den är också vanlig i pepparkakor och andra färdigbakade kakor.

Ekologisk variant finns

Naturskyddsföreningen ger grönt ljus för ekologisk palmolja, men den är fortfarande ovanlig.

- Ja, den kommer i mycket små volymer. Det finns också en RSPO-certifierad olja, Roundtable on sustainable palm oil, men den dras med många problem och brister, anser vi, och certifieringen bör skärpas, säger Maria Rydlund.

Hennes tips är vi blir mer observanta i butiken – eller bakar mer av våra godsaker själva.

- Och så bör vi alla konsumera mindre, allmänt.

ANNONS
TT

ANNONS