Förutom felaktiga adhd-diagnoser är risken att samsjuklighet missas när utredningstiden kortas. Arkivbild.
Förutom felaktiga adhd-diagnoser är risken att samsjuklighet missas när utredningstiden kortas. Arkivbild. Bild: Stepan Popov/AP/TT

"Snabbspår för adhd-diagnos dyrt i längden"

Riskerna ökar för att barn och unga får felaktiga diagnoser och att mer läkemedel skrivs ut när regioner inför snabbspår för adhd-utredningar . Det skriver 14 psykologer och läkare på DN Debatt.

ANNONS

De kortade utredningarna kan paradoxalt nog göra köerna längre och vårdkostnaderna högre, anser artikelförfattarna.

De framhåller att en neuropsykiatrisk utredning inte handlar om att ta reda på huruvida barnet har koncentrationssvårigheter eller inte. Syftet med en utredning är att ta ställning till vad svårigheterna beror på och ett fokus på att snabbt ställa en diagnos kan leda till att man missar den verkliga orsaken till barnets symtom.

Ångest, depression, missförhållanden i hemmet, svag teoretisk begåvning, mobbning och stora barngrupper är några faktorer som kan bidra till koncentrations­svårigheter hos ett barn, påpekar de. Två tredjedelar av personer diagnostiserade med adhd har även annan psykiatrisk och/eller neuropsykiatrisk diagnos.

ANNONS

Artikelskrivarna befarar att psykologer och läkare kommer att tvingas bromsa snabbutredningarna på grund av bristande underlag och i stället föreslå en omfattande utredning. Köerna till de större utredningarna kommer då att växa, bedömer de.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS