Snart kan brandmark återlämnas i Kårböle

För första gången sedan branden i Kårböle startade finns en prognos för när markerna kan lämnas över till markägarna igen. Samtidigt ökar brandrisken nere i södra Sverige, enligt MSB.

ANNONS
|

Vid vissa områden kring de stora bränderna Dalarna och Jämtland har ansvaret för markerna börjat lämnas tillbaka till markägarna. Nu kan det vara markägarna kring branden i Kårböle som står näst på tur, säger David Sundström, talesperson för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

- Vi har idag fått en första prognos för när man tror man kan börja lämna över marker i Gävleborg och det blir om en och en halv vecka om allt går som det ska. Det är första gången man kunnat lämna en sådan prognos. De har fått ganska betydande regn som har hjälpt till i arbetet, säger han.

ANNONS

Ökad risk

Enligt väderprognoserna kommer det vara fortsatt torrt och varmt i många delar av Sverige, vilket också ökar risken för skogsbränder i främst södra delarna av landet.

- Allra högst risk är det just nu i Småland, Östergötland, Skåne och delar av Dalsland. Vi har inte minskat vår beredskap i det här läget utan upprätthåller våra nivåer, säger David Sundström.

Ny brand i Söderköping

Det pågår för närvarande ett tjugotal skogbränder runt om i landet enligt SOS senaste uppdatering. Under onsdagen startade en brand i Söderköping, dit inlånade helikoptrar från Tyskland och Litauen tog sig för hjälp med släckningsarbetet. Dessutom startade en skogsbrand i Uppsala kommun.

- Dygnsrytmen har sett ut så att vi har det hyfsat lugnt och kontrollerat under förmiddagarna, sedan blir det varmare och varmare och fler bränder startar. Helikoptrarna får agera kvällstid, säger David Sundström.

Ta lång tid

MSB har fortsatt tillgång till helikoptrar vid behov veckan ut, dessa finns i Växjö, Örebro, Luleå samt även i Oslo. De stora bränderna i Gävleborg, Dalarna och Jämtland sprider sig inte just nu, men det kommer ta lång tid innan de är helt släckta.

ANNONS

- Det har blivit en stabilisering av det akuta förloppet, men det kommer att ta väldigt lång tid och ligga och pyra länge, förmodligen ända till snön kommer, säger David Sundström.

TT

ANNONS