Från och med den 16 januari kommer registreringsskyltar för nya fordon att se annorlunda ut jämfört med i dag. Arkivbild.
Från och med den 16 januari kommer registreringsskyltar för nya fordon att se annorlunda ut jämfört med i dag. Arkivbild.

Snart kommer nya registreringsskyltar

Inom kort börjar det dyka upp bilar på svenska vägar med lite annorlunda registreringsskyltar mot vad vi är vana vid. Från och med den 16 januari har nyproducerade skyltar kombinationen tre bokstäver, två siffror och sedan ytterligare en bokstav.

ANNONS
|

De nuvarande registreringsskyltarna med tre bokstäver och tre siffror är på väg att ta slut. Därför byter man nu ut den sista siffran till en bokstav, vilket innebär att antalet kombinationer ökar från drygt 12 miljoner till 38 miljoner. Den ökningen är nödvändig eftersom vi i dag har fler bilar per person än tidigare.

- Men de gamla skyltarna kommer ju inte att försvinna, så ingen behöver göra någonting, säger Petra Engvall, pressansvarig på Transportstyrelsen.

ANNONS

Förändringen gäller bara nya för fordon och kommer att införas successivt.

På de nuvarande registreringsskyltarna används inte bokstäverna IQVÅÄÖ, för att man inte ska råka blanda ihop dem med liknande bokstäver.

- På de nya registreringsskyltarna kommer vi inte heller använda bokstaven O, eftersom den är för lik nollan, säger Engvall.

Möjligheten att få en personlig registreringsskylt finns kvar även efter att det nya systemet införs.

TT
ANNONS