Snart kommer vårvärmen – men först snö

Än så länge gör man bäst i att behålla halsduken på, men inte så länge till. I södra och mellersta Sverige väntar både sol och vårvärme till helgen. Men innan dess är det dags för ett nytt snöoväder.

ANNONS
|

I Skåne och Blekinge börjar veckan med ännu en snövarning från SMHI.

- Det är ett område med snö och blötväder som kommer in i morgon bitti och som sprider sig nordväst över Götaland och mattas av. Störst mängd snö räknar vi med i Skåne och Blekinge. Det är omkring fem centimeter, men på Österlen kan det komma uppemot åtta centimeter, säger Therese Gadd, jourhavande meteorolog vid SMHI.

ANNONS

Men redan på onsdag strömmar varmare luft in över södra delarna av landet och bjuder på 10 plusgrader på flera håll.

- Våren har ju varit sen i södra Sverige men nu kommer det lite vårvärme.

Lurig och nyckfull

Men med värmen kommer också nya nederbördsområden, med regn i söder och övergående i snö när det kommer upp över Svealand. Den som hoppats få gräva fram solskyddsfaktor ur necessären behöver inte göra sig besväret.

- Våren är ju lite lurig och nyckfull. Det är tvära kast, säger Gadd.

Under torsdagen letar sig de ljumma temperaturerna upp till Stockholm och östra Svealand.

- Det kan vara bra att ha med ett paraply även om man tillfälligt kan hänga bort vinterjackan, säger hon.

ANNONS

Ingen vår i sikte

Först framåt helgen stabiliseras vädret och kan ge en skön kombination för alla solskenstörstande i mellersta och södra Sverige.

Norröver gäller det dock att ha tålamod. Vårvinter råder fortsatt och ingen vår finns heller i siktet. Längs Norrlandskusten kan kvicksilvret leta sig upp till enstaka plusgrader, längre västerut några minus och i fjällen ännu kallare.

- I Norrlandsfjällen kommer den vanligtvis först i slutet av april eller maj, säger Gadd.

TT

Fakta: Meteorologisk vår

Den meteorologiska definitionen av vår är att dygnsmedeltemperaturen ska vara stigande och över noll grader men under 10 plusgrader. Ofta kommer bakslag med kyliga nordliga vindar och snöfall i både april och maj.

Datum när våren brukar anlända:

Malmö 22 februari

Stockholm 16 mars

Östersund 11 april

Kiruna 1 maj

Enligt den kalendariska definitionen av vår omfattas månaderna mars, april och maj. Den temperaturberoende definitionen är helt och hållet SMHI:s egen.

Källa: SMHI

ANNONS