Sockerfri skola inte poppis bland eleverna

Mindre socker i skolornas kafeterior, säger Livsmedelsverket. Gärna det, svarar skolorna. Men genomförandet är inte alltid smärtfritt.

ANNONS
|

Livsmedelsverket har kommit med nya råd om skolmaten. Något som poängteras extra är att det ofta skiljer rejält i innehåll mellan maten som serveras i matsalen och den som finns i skolkafeterian. Verket menar att kafeteriorna ofta säljer sötsaker som inte rimmar med ett hälsosamt näringsutbud.

På Gärdesskolan i Stockholm är diskussionen om sockret inte ny.

- Den har pågått länge. Vi har bland annat infört förbud mot energidrycker i korridorerna, säger rektor Maria Radway.

ANNONS

Den elev som blir påkommen med en sådan dryck får vackert lämna ifrån sig den och sedan hämta ut den ur ett skåp när skoldagen är slut. Men systemet är inte direkt svårt att överlista.

- Man dricker bara upp innan man går in på skolan, säger Eskil Martin, 14 år.

"Bättre utbud"

Han förstår dock varför skolan försöker hålla sockerfyllda alternativ borta från korridorerna och kafeterian och säger att "det kanske inte är så bra" om konsumtionen går till överdrift. Något som David Anberg, 13 år, också är inne på:

- Jag tycker att utbudet i kafeterian borde vara bättre, sen kanske man ska ha en gräns för hur mycket någon får köpa så att man inte kan komma in och bara ta allt, säger han.

"Inte hälsosamt"

Maria Radway pekar främst på hälsoaspekten när det gäller skolans inställning till sockret och energidryckerna.

ANNONS

- Dricker du en tre-fyra sådana drycker om dagen är det inte speciellt hälsosamt, men det kostar också en hel del pengar.

Tonårskillarna på skolan säger att de inte handlar i skolans egen kafeteria speciellt ofta, för det är "billigare och mer att välja på" i affären i närheten. Och även om butiken har en 15-årsgräns för köp av energidryck är det inte ovanligt att elever yngre än så kommer därifrån med en burk.

Attitydfråga

- Jag förstår att skolan måste ha sin syn på det, men jag tycker inte det är deras roll att säga nej om föräldrarna har sagt okej, säger Theo Hammarberg, 14 år.

Rektor Maria Radway säger att de gärna skulle ha fler sockerfria alternativ att erbjuda, men att det också är en attitydfråga.

- Hos vissa sitter det här långt inne, de har ett annat förhållande till socker på fritiden och hemma. Då blir det svårt om det blir förbjudet i skolan, säger hon.

ANNONS
TT
ANNONS