En man döms för att ha lurat till sig sin avlidne fars pension under flera års tid. Arkivbild.
En man döms för att ha lurat till sig sin avlidne fars pension under flera års tid. Arkivbild. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Son dömd – lurat till sig döde faderns pension

ANNONS

En 64-årig man ansökte om och mottog sin pappas pension – trots att fadern avlidit – och döms nu för grovt bedrägeri, skriver Dagens Juridik.

Sonen, som inte anmälde att fadern avlidit, ansökte om pensionen två år efter att fadern avlidit 2001, och utbetalningar beviljades.

Först för tre år sedan avslöjades bedrägeriet efter ett anonymt tips till Pensionsmyndigheten. Då hade mannen fått ut pensionen under sammanlagt 15 år.

Faderns deklarationer godkändes löpande elektroniskt. Totalt betalade Pensionsmyndigheten 1,4 miljoner kronor till sonen, varav 757 000 kronor mellan 2012 och 2020.

I tingsrätten dömdes mannen till ett och ett halvt års fängelse och ett skadestånd till Pensionsmyndigheten på 757 000 kronor, jämte ränta på beloppet.

ANNONS

I hovrättens dom sänks nu påföljden till ett års fängelse och mannen ska även betala tillbaka 750 000 kronor.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS