Sossarna ska bli snabbfotade

Socialdemokraterna har just gjort sitt sämsta val på över hundra år och medlemstrenden är inte lysande. På vårens S-kongress ska ombuden fokusera på hur S ska bli snabbfotat och modernt.

ANNONS
|

Politikdiskussionen blir däremot "unikt smal", om kunskap för och i arbetslivet.

- Det är en av vår tids största frågor, hävdar dock Mikael Damberg, näringsminister på övergångssparlåga och ledamot i partistyrelsen i S, om problemet med matchning mellan arbetskraft och jobb.

- Alla branscher klagar över kompetensbrist, säger Damberg.

ANNONS

Han nämner kommuners och landstings stora behov framöver när pensionsavgångna ska ersättas och ökande efterfrågan på vård- och omsorgspersonal ska tillgodoses, till exempel.

Välfärdsfrågor, fördelningspolitik och andra traditionella S-ämnen får vänta till en annan kongress än den som S håller i Örebro den 22–24 mars. Men Damberg hävdar att även möjligheterna att komma in i arbetslivet, att hålla sig kvar och utvecklas är avgörande för tillväxt och jämlikhet.

Det stora steget

- Det här är det moderna välfärdsamhällets nästa steg i att ge människor trygghet, säger Damberg.

Han framhåller att det handlar om människors möjligheter att "växa och växla", något som höjer självförtroende, trygghet och utgör vaccin mot populism.

Damberg är den som ansvarar för detta enda politikprogram på kongressen. Mitt i brinnande regeringsbildning, som kan tvinga S till stora och svåra kompromisser, politikskiften och svekdebatter, planeras det som bäst för kongressen. Men dagarna i Örebro blir inte den stora, breda nytänkararenan.

Den kallas mellankongress och förutom en del saker inför valet till EU-parlamentet i maj ska ombuden ta omtag på partiets organisation. Där finns det en del att göra, enligt partisekreteraren Lena Rådström Baastad som håller i organisationsförslagen, som ännu arbetas fram. Människors engagemang, särskilt ungas, måste snabbare plockas upp av partiet.

ANNONS

Bli snabbare

- Vi behöver bli mer snabbfotade, vi måste hitta arbetsformer som inte går via arbetsgrupper och projekt först, då har man hunnit tröttna direkt, säger Rådström Baastad om vad som ofta har mött unga och andra som vill ta steget in i partiet.

Hon konstaterar att S har tappat medlemmar stadigt. Förhoppningarna på valresultatet var lågt ställda och ledande företrädare som Damberg och Rådström Baastad lyfter flera gånger fram den, som de beskriver den, fantastiska valspurten som gjorde att resultatet inte blev ännu sämre.

S-debattörer som Daniel Suhonen och Enna Gerin på den fackliga tankesmedjan Katalys ser valresultatet, drygt 28 procent, som en katastrof och ytterligare ett steg mot att S är på väg att pysa ihop och gå samma väg som andra socialdemokratiska partier i Europa. De saknar en rejäl politikdiskussion och katastrofinsikt.

Lena Rådström Baastad framhåller att valet analyseras i den särskilda valanalysgruppen, som ska lägga fram sina slutsatser i januari och sedan smältas av partistyrelsen.

TT

ANNONS
ANNONS