Värmeböljorna har avlöst varandra i Spanien under sommaren. Bilden är tagen i Madrid i augusti.
Värmeböljorna har avlöst varandra i Spanien under sommaren. Bilden är tagen i Madrid i augusti. Bild: Paul White/AP/TT

Spansk oktoberhetta – världen går mot rekordår

Det har varit varmare än vanligt i september på flera håll i Europa. Och i Spanien har även oktober månad inletts med nya rekord.
2023 ser ut att bli det varmaste året som har uppmätts globalt.

ANNONS
|

Sensommarvärme är inget ovanligt för september i Europa. Men årets månad har varit varmare än vad den brukar i många länder på kontinenten.

I Danmark låg medeltemperaturen på 16,3 grader, 2,7 grader varmare än det normala för månaden och 0,1 grader över det gamla rekordet från 1999, 2006 och 2016, enligt Danmarks meteorologiska institut (DMI). Medeltemperaturen för september var högre än för juli och augusti och bara 0,1 grader lägre än juni.

"Både september och sommaren som helhet har varit högst anmärkningsvärda. Vi har aldrig tidigare upplevt att september varit varmare än juli och augusti och nästan tangerade juni, som slutade som den varmaste sommarmånaden", skriver DMI:s klimatolog Mikael Scharling.

ANNONS

Många rekord

Även Finland gjorde en rekordnotering för september med medeltemperaturen 12,2 grader. Det skedde också i en rad andra europeiska länder som Österrike, Belgien, Frankrike, Tyskland, Polen, Storbritannien och Schweiz.

I Frankrike utfärdades varningar för värmeböljor för första gången någonsin i september. När departementet Vienne registrerade 38,8 grader var det den högsta temperaturen som uppmätts i landet under september.

Tysklands medeltemperatur på 17,2 grader var nästan 4 grader över snittet för september under perioden 1961-1990 och "ytterligare bevis på att vi befinner oss mitt i klimatförändringen", enligt en chef på vädermyndigheten DWD.

Delar av Europa väntas få ovanligt höga temperaturer även i oktober, bland annat tros Storbritannien stå inför en värmebölja. I Spanien har man gjort nya rekordnoteringar för oktober med 38,2 grader i Montoro, nära Córdoba, i söndags. Rekordvärmen kan vara upp till tio dagar, varnar vädermyndigheten Aemet.

Varmaste året?

Rekordnoteringar för september har även gjorts utanför Europa, bland annat i Japan där månaden var den varmaste sedan mätningar började för 125 år sedan.

EU:s klimatövervakningstjänst Copernicus har konstaterat att sommaren var den varmaste som uppmätts globalt, med en medeltemperatur för juni, juli och augusti på 16,77 grader.

Copernicus ser det som sannolikt att 2023 kommer att bli det varmaste året som hittills uppmätts på jorden. Enligt forskare knuffar klimatförändringen, som drivs av människans förbränning av fossila bränslen som olja, kol och gas, de globala temperaturerna uppåt. Världen är nu 1,1 grader varmare än under förindustriell tid.

ANNONS

Fakta: September i Sverige

I Sverige bjöd september på rekord i såväl värme som regn och snö.

Åtta av månadens dagar uppmättes högsommarvärme, alltså en maximal dagstemperatur som når minst 25 grader. I till exempel Halmstad och Ullared var september varmare än både juli och augusti, något som aldrig tidigare har hänt sedan SMHI:s mätningar startade.

Men september fick också en osedvanligt blöt inledning. I Uppland, Västmanland och östra Dalarna mättes på flera stationer dygnsnederbörd som var långt över vad man annars får på en hel septembermånad.

Dessutom snöade det. Den 20 september, elva dagar efter att Älvsbyn uppmätt Norrlands tangerat högsta kända septembertemperatur med 26,4 grader, vaknade Kiruna till det största snödjupet för september i hela Sverige sedan 2003. 38 centimeter snö hade fallit, men försvann relativt snabbt.

ANNONS