RS-virus sprids ofta till små barn men drabbar även äldre vars immunsystem kan vara nedsatt. Arkivbild.
RS-virus sprids ofta till små barn men drabbar även äldre vars immunsystem kan vara nedsatt. Arkivbild.

Spridningen av RS-viruset går mot en topp

I skuggan av den pågående influensasäsongen härjar även RS-viruset. Just nu ligger antalet drabbade på en medelhög nivå men toppen är troligtvis inte nådd.

ANNONS
|

Det som för vuxna vanligtvis yttrar sig som en vanlig förkylning kan vara desto allvarligare för små barn och äldre med nedsatt immunförsvar. Spridningen av RS-viruset har tagit fart i hela landet och antalet smittade fortsätter att stiga för varje vecka.

- Det är svårt att uttala sig om när vi når årets topp och hur hög den blir. Någon gång i mars borde kurvan börja vända nedåt, säger Mia Brytting.

ANNONS

Andningssvårigheter

I år har 2436 fall av personer som smittats med RS-viruset registrerats. 60 procent av dem är barn mellan 0 och 4 år, majoriteten är under 1 år.

De flesta barn klarar av att tillfriskna på egen hand men ungefär en till två procent blir så dåliga att de måste få sjukhusvård.

- Om man upptäcker att ens spädbarn har svårt att andas, inte vill äta eller dricka och är trött och slö så ska man absolut söka vård, säger Mia Brytting.

"Överlever på hårda ytor"

För att undvika att bli sjuk upprepar Brytting den välbekanta uppmaningen om handtvätt. Känner man sig krasslig är det också bra att undvika närkontakt med små barn.

- Vuxna och äldre barn som smittas får ofta bara en vanlig förkylning. Det ska man tänka på när man har spädbarn hemma och exempelvis inte låta förkylda storasyskon leka med leksaker som sedan den minsta suger på, eftersom viruset kan överleva på hårda ytor.

ANNONS

Mystiskt fenomen

I Sverige brukar spridningen av RS-viruset präglas av ett vartannat år-mönster, med få sjukdomsfall ena säsongen följt av en större spridning den följande säsongen. Varför det ser ut så vet man dock inte.

- Det är jättespännande. Om vi tittar i resten av Europa så har de lika mycket spridning varje år, det är bara vi längst upp i norr som insjuknar vartannat år och man vet inte riktigt varför.

- Vi har inte en livslång immunitet mot infektionen men det skulle kunna vara så att vi har en viss immunitet som sträcker sig över ett år, säger Mia Brytting.

TT

Fakta: RS-virus

RS-virus är ett paramyxovirus som orsakar akut luftvägsinfektion med symptom från lindrig förkylning till allvarlig lunginflammation eller bronkiolit. Det är den vanligaste orsaken till nedre luftvägsinfektion hos barn yngre än ett år.

Viruset sprids med luftvägssekret vid nära kontakt med infekterade personer eller genom kontakt med kontaminerade föremål. Viruspartiklarna kan överleva åtminstone ett halvt dygn på hårda ytor såsom bord och handtag.

RS-virusinfektion uppträder i årliga epidemier under vinterhalvåret. I likhet med influensan kan epidemierna komma vid varierande tidpunkter på säsongen och epidemin vara olika kraftig från år till år.

En infekterad person är smittsam i omkring 3–8 dagar, men små barn och personer med nedsatt immunförsvar kan vara smittsamma i upp till fyra veckor.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS