Dennis Mårtensson vara bara tretton år när han drabbades av narkolepsi till följd av den massvaccinering mot svininfluensan som ägde rum för tio år sedan.
Dennis Mårtensson vara bara tretton år när han drabbades av narkolepsi till följd av den massvaccinering mot svininfluensan som ägde rum för tio år sedan.

Sprutan förändrade hela Dennis liv

Dennis Mårtensson var bara 13 år när han drabbades av narkolepsi till följd av den massvaccinering mot svininfluensan som ägde rum för tio år sedan. Det var en spruta som förändrade hela hans liv.

ANNONS
|

År 2009 var Dennis Mårtensson som vilken tonåring som helst. Han spelade innebandy, tränade tre gånger i veckan och spelade matcher på helgerna, med siktet inställt på att klara av skolan och att leva ett lika normalt liv som alla andra.

Allt förändrades en dag i november när han – på myndigheternas uppmaning – vaccinerades mot svininfluensan. De första symtomen kom redan efter en vecka.

- Jag somnade på lektionerna, vaknade och somnade igen. Ena sekunden var jag jättepigg, för att i nästa vara helt slut i huvudet, mentalt sett. Jag somnade även hemma, vid matbordet, när jag fortfarande höll i besticken, säger Dennis Mårtensson nästan tio år senare.

ANNONS

Arbetstränar

Vårdcentralen avfärdade till en början Dennis besvär som "tonårströtthet", men i mars året därpå var läkarna säkra på sin sak: Dennis hade drabbats av narkolepsi, en neurologisk sjukdom som bland annat resulterar i ett okontrollerbart sömnbehov.

- Skolgången blev jätteproblematisk, eftersom jag var borta så mycket. Så när jag gick i åttan hade jag bara godkänt i matematik. I alla andra ämnen hade lärarna inget underlag att gå på. Jag gick inte en enda hel dag i åttan eller nian, säger Dennis Mårtensson.

Tack vare att han fick specialhjälp av en lärare och fick göra proven hemma lyckades han, till slut, att få gymnasiebehörighet.

- Jag började läsa el och energi, men fick gå om och till slut hoppade jag av. Det gick inte, säger han.

Når djupsömn snabbt

I dag har han läst en vuxenutbildning i interiör och design, även om utbildningen tog ett år extra att slutföra. I juni förra året skrev han in sig hos Arbetsförmedlingen och sedan oktober arbetstränar han genom Samhall.

ANNONS

- Nu är jag uppe i fem timmar per dag, men hoppas snart kunna gå upp i sex timmar, säger Dennis Mårtensson.

De mediciner han tar – centralstimulerande på dagen och sömnmediciner på natten – hjälper. Märkligt, kan tyckas, men många med narkolepsi behöver sömnmediciner, eftersom sjukdomen oftast gör att den sjuke kommer snabbare ner i djupsömn vilket gör att man vaknar mitt i natten.

Att gå ner i djupsömn är en process som normalt ska ta cirka en och en halv timme.

- De undersökte mig på sömnlaboratoriet i Lund och för mig tog det bara 29 sekunder, säger Dennis Mårtensson.

"Livet går vidare"

Utöver ett okontrollerat sömnbehov drabbas de sjuka ofta även av andra besvär, som kataplexier. Det är en plötslig förlust av muskelstyrka som kan uppstå vid starka sinnesrörelser, som glädje eller sorg.

- Det börjar med att det kryper i tårna och sedan tar det över hela kroppen och så faller man. Kraften försvinner. Jag kan höra vad som sägs och jag är medveten, men det är som att jag är helt paralyserad. Nu var det ett tag sedan, men jag minns för ett antal år sedan. Det var på nyårsafton och farsan skulle bränna av en raket som fastnade i hans byxor. Jag föll i skratt och då kände jag hur det kom. Sekunden senare föll jag ihop på asfalten, men som tur var landade huvudet i gräset, säger Dennis Mårtensson.

ANNONS

Livet i dag beskriver han som en berg- och dalbana som det är svårt att planera för. Men så länge det finns tydliga strukturer går det förhållandevis bra.

- Om du hade frågat mig för sju år sedan hade du fått ett helt annat svar, men nu har jag lärt mig att livet går vidare och att man får göra det bästa av det.

TT
ANNONS