Skatteverkets huvudkontor i Solna. Arkivbild.
Skatteverkets huvudkontor i Solna. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Städade bort över 600 000 samordningsnummer

ANNONS

Skatteverket har gått igenom samtliga de cirka 1,2 miljoner så kallade samordningsnummer som funnits registrerade hos myndigheten. Resultatet: 612 566 nummer har förklarats vilande och endast 357 487 aktiva samordningsnummer finns kvar.

Det var i juni förra året som Skattemyndigheten fick i uppdrag att storstäda bland framför allt de nummer som är över fem år gamla. Det är känt att samordningsnummer missbrukats, till exempel har de utnyttjats för svartarbete, bidragsfusk och organiserad brottslighet.

– Det vi gör nu innebär att vi stryper kassaflödena för många av de kriminella, sade finansminister Mikael Damberg (S) till Svenska Dagbladet i en kommentar till den lagändring som behövdes för att Skatteverket skulle kunna genomföra rensningen.

ANNONS

Samordningsnumren är ett slags personnummer som ges till personer som inte är folkbokförda i Sverige men som ändå uppehåller sig i landet under en kortare tid.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS