Statlig garanti ska ge alla bra uppkoppling

Regeringen inför en statlig garanti som ska ge alla hushåll och företag tillgång till en internetanslutning på 10 megabit per sekund. De som saknar tillgång till bredband eller bra mobilteckning kan ansöka om ett stöd för att kunna koppla upp sig.

ANNONS

- Även om man bor väldigt otillgängligt vid fjällkanten eller skogen så kommer vi att kunna erbjuda en möjlighet för alla i landet att få till exempel kontakt med myndigheter eller se SVT Play till en rimlig kostnad. Risken finns annars att det finns grupper som hamnar vid sidan av, säger digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).

Kan få pengar

Den statliga garantin, som träder i kraft den 1 mars i år, ska ge alla hushåll och företag tillgång till en internetanslutning på 10 Mbit/s.

ANNONS

Om hushållet eller företaget kan visa för Post- och telestyrelsen att det inte går att koppla upp sig för en kostnad på under 5000 kronor så kan de få ett stöd för kostnaden som överstiger 5000 kronor, upp till 400000 kronor. Regeringen avsätter 20 miljoner kronor per år för den statliga garantin.

"Anständig uppkoppling"

Nästan alla hushåll och företag i Sverige har i dag tillgång till internet med en hastighet på 10 Mbit/s. Enligt Post- och telestyrelsen är det cirka 300 hushåll och företag i Sverige som saknar tillgång till internet i den hastigheten.

- Jag bedömer att det kan finnas fler också. Man måste vara på plats i varje enskild stuga för att göra bedömningen om hur många hushåll det är. De här mätningarna görs ganska schablonmässigt, så jag tror att det i praktiken kan vara fler. Vi kan säga nu att alla kommer att ha en chans att få en anständig uppkoppling och möjlighet att ta del av det nya digitala samhället, säger Peter Eriksson.

TT

Fakta: Statlig garanti för bredband

Hushåll och företag på platser som saknar tillgång till internet på 10 Mbit/s, eller där det är förenat med stora kostnader att koppla upp sig till internet, kan söka stöd hos Post- och telestyrelsen för den del av kostnaden som överstiger 5000 kronor, upp till 400000 kronor. Regeringen avsätter 20 miljoner per år.

Enligt Post- och telestyrelsen var det i maj 2017 cirka 300 hushåll och företag i Sverige som saknade tillgång till internet på 10 Mbit/s. Cirka 1100 hushåll och företag kan inte få 10 Mbit/s via fiber och andra fasta infrastrukturer, eller via mobilnäten.

Regeringens förordning träder i kraft den 1 mars 2018.

Källa: Regeringen, Post- och telestyrelsen

ANNONS