Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Statsvetare: "Helt rätt drag av talmannen"

Helt rätt drag av talmannen, tycker statsvetarprofessorer. Att Centerledaren Annie Lööf nobbades av KD och M vidgar klyftan i Alliansen ytterligare.

Talmannen ger nu, om än bara en förhandsavisering, Moderatledaren Ulf Kristersson uppdraget att bli statsminister, trots att egentligen inget hänt som skulle antyda att han klarar en omröstning i riksdagen.

Samtal har uppenbarligen inte hjälpt. Läget är fortsatt totalt låst. Då har inte talmannen några alternativ än att öka trycket och låta partierna få bekänna färg i en omröstning, anser experterna.

- Det här sätter press på partierna, säger Tommy Möller, statsvetarprofessor vid Stockholms universitet.

- Det här kan möjligen få partierna att tänka om, säger kollegan Jonas Hinnfors vid Göteborgs universitet.

Sätter press

De tycker därför att talmannen Andreas Norléns drag är helt rätt.

- Bara att han gör det här draget kommer att sätta press på partierna, säger Möller.

Hur det kommer att gå är svårt att sia om. En sannolik regeringskonstellation från M-ledaren Ulf Kristersson är M plus KD. Frågan är hur Centern och Liberalerna då gör, rösta nej, som de sagt, eller lägga ner rösterna? Samma fråga gäller Sverigedemokraterna, resonerar Jonas Hinnfors.

- Kristersson kan bli vald med ett stort antal nedlagda röster, säger Hinnfors.

Det är svårtippat, men Hinnfors håller ändå för troligast att Kristersson i det här läget inte lyckas bli statsminister.

Lööf fick nobben

Talmannen Andreas Norlén berättade att Centerledaren Annie Lööf fått nobben av M och KD att få sonderingsuppdraget, som hon bara ville ha om hela Alliansen stod bakom. Det blottlägger splittringen inom Alliansen ytterligare, enligt Jonas Hinnfors.

- Inte ens under den här pressen lyckas de sluta leden, säger han.