Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Statsvetaren Svend Dahl. Arkivbild.

Statsvetare: L vill erövra integrationsfrågan

Liberalerna tappade bort integrationspolitiken och försöker nu ta befälet i frågan.

En självkritisk men förändringsbenägen Jan Björklund avslutade sitt landsmötestal i Västerås på lördagen. Han pekade ut den profil partiet ska drivas inför riksdagsvalet 2018.

- Jag uppfattar det som en ärlig insikt där Liberalerna haft en historisk chans att dominera debatten men misslyckats, och nu måste man försöka lyckas. Det man tappade bort under Alliansregeringsåren måste man ta tillbaka och bli det parti med tydligast profil i integrationsfrågorna, säger Svend Dahl chef och statsvetare vid Liberala nyhetsbyrån.

"Har inte levererat"

Dahl kallar det "ett strategiskt misstag" att tappa bollen efter 2006 och inte fortsätta profilera sig integrationspolitiskt – något som Björklund nu försöker ta igen. Genom att ta avstånd från Sverigedemokraterna och samtidigt prata integration försöker partiledaren profilera sig för att hitta väljare. Problemet är bara att konkurrensen är mycket hårdare i dag, säger Svend Dahl.

Jan Björklund valdes om för sjätte gången. Hans enda konkurrent Birgitta Ohlsson föll på eget grepp och var alldeles för polariserande för att kunna bli partiledare, enligt statsvetaren.

- Sedan är det naturligtvis så att det finns frågetecken kring Jan Björklund. Han har inte levererat riktigt starka valresultat, opinionssiffrorna är inte särskilt bra. Men som det ser ut nu i Liberalerna finns det inget seriöst alternativ.

Nu längtar i stället Liberalerna efter att Nyamko Sabuni ska komma tillbaka, enligt Svend Dahl. Hon tvekade inte att ta upp frågor som hedersförtryck, parallellsamhällen och värderingsgrunder.

"Finns inga tecken"

Bara tre gånger nämnde Jan Björklund Alliansen i sitt tal. En gång när han pratade integration och kvinnoförtryck och uttryckte självkritik, två gånger när han pratade skolreformer och slog sig för bröstet.

- Det finns partiaktiva som sedan länge som tycker att Liberalerna borde vara öppet för samarbete vänster ut. Men det finns inga tecken på att den liberala partiledningen tänker i de banorna, säger Svend Dahl.