Stefan Löfven avgår: ”Svåraste beslutet jag fattat”

Stefan Löfven (S) avgår som statsminister, meddelar han på en pressträff. Det blir alltså inget extraval, utan nya talmansrundor väntar. Han bestämde sig på söndagen och säger att det är det svåraste politiska beslutet han fattat.
– Med ett år kvar till ordinarie val, med en pågående pandemi, är ett extraval inte bäst för Sverige, säger han.

ANNONS
|

På en pressträff på måndagen meddelade Stefan Löfven (S) att han avgår som statsminister.

– Sverige befinner sig i ett mycket svårt politiskt och parlamentariskt läge. Samtidigt befinner vi oss fortfarande i en pandemi.

Han menar att det här är det bästa för Sverige.

Det här betyder att regeringen blir en övergångsregering och bollen talmannens, som får maximalt fyra försök på sig att få fram en statsminister som tolereras av riksdagen.

Om Andreas Norlén misslyckas med det väntar extraval.

– Jag står naturligtvis till förfogande om talmannen skulle önska det, säger Stefan Löfven.

Beslutade sig i helgen

Det var på söndagen Stefan Löfven tog det definitiva beslutet.

ANNONS

– Jag har tagit den tid jag ansåg att jag behövde. Det här är det svåraste politiska beslut jag fattat, säger Stefan Löfven.

Statsminister Stefan Löfven.
Statsminister Stefan Löfven. Bild: Anders Wiklund/TT

Stefan Löfven står till förfogande för att åter kunna tillträda som statsminister.

– Vi har jobbat med att försöka göra om januariavtalet. Det har Liberalerna inte accepterat. Nu ska vi bort från spelet, tänk på landet. Hur får landet en handlingskraftig regering så snabbt som möjligt, säger han.

Han vill inte uttala sig om vilka partier som skulle kunna ingå i en ny regering.

– Nu får talmannen ta den här processen vidare, säger han.

Krävs stöd av V för budgeten

Som läget ser ut nu har han med S, MP, C och V bakom sig 175 mandat mot 174. Att det är så pass jämnt gör att det hela kan avgöras av politiker som avviker från partilinjen.

– Det är väldigt, väldigt oklart om det finns stöd för en högerkonservativ regering, säger han.

Men det är en sak att tillträda som statsminister och bilda regering. En annan att få igenom budgeten. I och med att Liberalernas mandat försvunnit iväg till M och KD, krävs också Vänsterpartiets stöd, liksom Centerpartiets och Miljöpartiets för att S ska få igenom en budget.

Stefan Löfven säger att regeringen och andra arbetat intensivt med att hitta en lösning, och lyfter Annie Lööfs förslag att omförhandla januariavtalet och att han beklagar att L avvisade möjligheten.

ANNONS

– Landets bästa måste alltid gå först, säger Stefan Löfven.

– Med ett år kvar till ordinarie val, med en pågående pandemi, är ett extraval inte bäst för Sverige.

Fri hyressättning som avgjorde

Det var förra måndagen som Stefan Löfven (S) och regeringen avsattes i en historisk misstroendeförklaring. Stefan Löfven har haft till midnatt på sig att bestämma vilken väg han ska ta – att bli entledigad eller extraval.

Även om nya talmansrundor väntar kan det alltså sluta med extraval.

– Vi ska visa väljarna och svenska folket att vi gjort allt för att det inte ska bli extraval. Jag tycker att det är rätt att göra så mycket vi kan före det, säger Stefan Löfven.

Det var efter att Vänsterpartiet uttalat att det inte längre har förtroende för statsministern, eftersom regeringen planerade att gå vidare med förslag om fri hyressättning vid nyproduktion som regeringskrisen utlöstes. SD yrkade på misstroende som röstades igenom av det partiet tillsammans med V, KD och M.

LÄS MER:Så hamnade Sverige i en politisk kris

LÄS MER:Sifferpusslet: Så ser spelplanen för att styra landet ut

LÄS MER:Kvinnokampen som avgör Stefan Löfvens framtid

Texten uppdateras.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS