Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stefan Löfven säger nej till att avgå, men ja till ökat blocköverskridande samarbete.

Stefan Löfven sitter kvar

Statsminister Stefan Löfven tänker inte lyssna på alliansledarna som underkvällen med en röst krävt hans avgång. Han förespråkar i stället mer samarbete över blockgränserna.

Regeringen sitter kvar de kommande veckorna fram till riksdagen öppnar, meddelade Stefan Löfven när han äntrade scenen på valvakan i Stockholm.

- Jag och min regering leder landet... Vi står redo att hantera kriser om någon sådan skulle dyka upp, säger han och upprepade ståndpunkten att blocket som fått flest mandat borde få bilda regeringsunderlag.

- Det finns ingen sida som har fått egen majoritet, så oavsett valutgång så borde den här kvällen bli blockpolitikens begravning.

Inget maktspel

Han inledde annars med att konstatera att valresultatet inte var det önskade.

- Vi hade velat se ett bättre resultat, ingen tvekan om det. Trots det har väljarna gjort socialdemokraterna till största parti.

Stefan Löfven har länge talat om ökat samarbete över blockgränserna och vid midnatt upprepade han detta.

- Det här är inga tomma ord, det är inget maktspel... Alla seriösa politiker har nu ett ansvar, slog han fast och tillade:

- Nu är det alla anständiga partiers ansvar att invänta det slutliga valresultatet, inget kommer att avgöras på den här valnatten.

Väckarklocka

Han var för övrigt inte den enda ledande socialdemokraten som talade om ökat samarbete under valkvällen.

- Jag hoppas att det här valresultatet blir en väckarklocka även för andra partier att förstå att vi måste ta ansvar tillsammans, säger Mikael Damberg till TT.

Även LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson säger att det finns ett starkt stöd för en blocköverskridande regering.

- Det är åtta år sedan nu som vi har haft en regering som kan gå till riksdagen och veta att de får igenom sina förslag, säger han.