Stefan Löfven (S) blir statsminister igen – varnar för högerkonservativa

Stefan Löfven (S) klarade omröstningen och blir statsminister igen. Nu bildar han en ny regering och presenterar sina ministrar för kungen på fredag.
Löfven menar att mycket står på spel framåt.
– Det börjar formas ett riktigt, riktigt högerkonservativt block. Det säger något om vad detta handlar om på djupet, i vardagen, säger han.

ANNONS
|

Totalt röstade 173 personer emot Stefan Löfven, som därmed klarade sig med en suck. Hade 175 eller fler röstat rött hade han fallit.

Samtliga ledamöter höll sig till partilinjen – förutom Nina Lundström (L) som valde att rösta gult med hänvisning till att Liberalerna före valet 2018 sa att det inte var aktuellt att samarbeta eller regera med stöd av Sverigedemokraterna.

– Att rösta gult innebär att tolerera, men även att stå fri i opposition. Jag hedrar det vallöfte vi ställde ut i valet 2018. Därför röstade jag gult, skriver hon i en debattartikel i DN som publicerades samtidigt som omröstningen avslutades.

ANNONS

Lundström slår också fast att hon inte kommer att kandidera för L framåt om partiet öppnar för att samarbeta med SD. GP har sökt Lundström som avböjer ytterligare kommentarer.

M, KD, SD och L röstade emot

Undantaget Lundström röstade samtliga ledamöter från Liberalerna emot Stefan Löfven. Det gjorde även Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Moderaterna.

Ebba Busch (KD) kallade regeringen Löfven för ”en tickande bomb” före omröstningen. Jimmie Åkesson (SD) kallade den för historiskt svag och dålig.

– Stefan Löfvens regering har misslyckats med precis allting. Jag har verkligen försökt hitta något positivt, men det har inte gått, sade SD-ledaren.

Stefan Löfven kommenterade det hela själv efter omröstningen.

– Jag kan konstatera att riksdagen har gett mig förtroendet att fortsätta leda Sverige. Jag axlar uppgiften med beslutsamhet och respekt.

Vänsterpartiet och Centerpartiet röstade gult. Ledamöterna från Miljöpartiet röstade grönt, precis som samtliga socialdemokrater.

”Anständighetens allians”

Miljöpartiets Karolina Skog varnade inför omröstningen för den utveckling som håller på att ske i Sverige och hon exemplifierade med utvecklingen i Skåne där SD styr i samarbeten med borgerliga partier.

– Vi står vid ett vägskäl olikt något vi sett i Sverige på decennier. Högernationalisterna mobiliserar, mot mänskliga rättigheter, jämställdhet och demokrati, sa Skog och menade att hennes parti ser möjligheter att med Löfven som statsminister och i samarbete mellan S, MP, V och C bilda en ”anständighetens allians”.

ANNONS

När Stefan Löfven efteråt svarade på frågor från media tog han upp det Karolina Skog sagt och varnade för att det håller på att uppstå ett högerkonservativt block i Sverige, vilket visar vad regeringsfrågan handlar om på djupet, i människors vardag.

Enligt Löfven kommer den nya regeringen ha en riktning för fler jobb, satsningar på välfärd och klimat och insatser mot gängvåld och brottslighet.

– Vi har en ambition om att bygga ett samhälle som är bra för alla som bor här, oavsett var du kommer ifrån, säger han.

Ministrar presenteras

På fredag kommer han i riksdagen att presentera vilka ministrar som ska utses och vilka olika portföljer som de får ansvar för. Den nya regeringen går därefter till Slottet för konselj hos Kungen.

Några stora förändringar är inte att vänta, men Löfven kan ta chansen att göra om i regeringen och flytta på ministrar som inte varit tillräckligt synliga, med sikte mot valrörelsen nästa år. Det är okänt hur han tänker agera kring Jennie Nilsson, som avgick som landsbygdsminister nyligen och återtog sin riksdagsplats för att säkra Löfvens chanser i onsdagens omröstning.

Kan inte andas ut

Stefan Löfven kan dock inte andas ut ännu. Risken för nya problem när regeringen ska lägga sin budget i höst är uppenbar. Om den inte går genom har Löfven själv sagt att han kommer att avgå.

ANNONS

Men några odds för sannolikheten för en sådan utveckling ville Löfven inte ge.

– Jag har precis blivit accepterad som statsminister av riksdagen.

– Det gäller nu att ha beslutsamhet men också samarbetsvilja.

LÄS MER:Här är punkterna som S har lovat Kakabaveh

ANNONS