Hörnet Jakobsbergsgatan-Biblioteksgatan i Stockholm. Arkivbild.
Hörnet Jakobsbergsgatan-Biblioteksgatan i Stockholm. Arkivbild.

Stockholmsbrand härjade anrik kulturbyggnad

Branden vid Stureplan i Stockholm drabbade ett kulturhistoriskt minnesmärke. Enligt brandförsvaret är så gott som hela fastigheten och delar av övriga kvarteret skadat.

ANNONS
|

På Jakobsbergsgatan 6/Biblioteksgatan 9 ligger fastigheten Vildmannen 7 som byggdes mellan åren 1895 och 1897. Enligt den nuvarande fastighetsägaren utmärker sig fastigheten i området med en fasad helt i Roslagssandsten. Arkitekt var Erik Josephson som inspirerats av samtida engelsk arkitektur och gav byggnaden detaljer som inspirerats av medeltida arkitektur.

Från början innehöll Vildmannen 7 endast bostäder, bland annat en paradvåning på 800 kvadratmeter.

1905 öppnade matbutiken Svenska Hem på Jakobsbergsgatan 6. Grundare var kvinnosakskämpen Anna Whitlock och butiken drevs som ett kooperativ av och för kvinnor. Witlocks och Svenska Hems historia har bland annat berättats i tv-serien Fröken Frimans krig med Sissela Kyle i huvudrollen.

ANNONS

Huset är blåmärkt av stadsmuseet. Det är den högsta klassen och omfattar bebyggelse av synnerligen högt kulturhistoriskt värde. Kortfattat innebär blåklassificering att inga ingrepp i byggnaden får göras som ur kulturhistorisk synvinkel är ovarsamma, negativa för stadsbilden eller som förvanskar kulturhistoriska värden.

TT
ANNONS