Stopp i tågtrafiken mot Göteborg

Ett elfel har orsakat ett flera timmar långt stopp på tågsträckan Hallsberg-Laxå. Ett stort antal avgångar drabbas och Trafikverket har i nuläget ingen prognos för när trafiken kan rulla som vanligt igen. ”Din resa riskerar tyvärr att ta mycket längre tid än normalt, så har du möjlighet att resa en annan dag ber vi dig att omboka din resa", skriver SJ.

ANNONS
|

Flera händelser ligger bakom det omfattande elfelet som har drabbat tågsträckan mellan Hallsberg och Laxå. Bland annat ett elfel inne i Hallsberg och en brand mellan banvallarna mellan Hallsberg och Laxå.

Enligt Peter Jonsson på Trafikverkets presstjänst är det därför spänningslöst på hela sträckan.

– Det kommer att dröja. De har möte kring det här nu och vi kanske får en prognos snart men än så länge vet vi inte, säger han strax innan klockan 15.00.

Resenärer har fått kliva av ett av tågen som står still, men enligt en person ombord är det minst lika varmt utanför som på tåget.
Resenärer har fått kliva av ett av tågen som står still, men enligt en person ombord är det minst lika varmt utanför som på tåget. Bild: Läsarbild

En timme senare är det samma besked. Man vet ännu inte när tågen kan rulla som vanligt igen.

Exakt hur många avgångar som drabbas vet man inte i nuläget.

ANNONS

– Men det är en ganska vältrafikerad sträcka, säger Peter Jonsson.

Enligt trafikinformationen på Trafikverkets hemsida handlar det om ett 20-tal avgångar från och till Hallsberg som nu påverkas. Flera av dem är på väg mot Göteborg.

Resenär: Väldigt varmt ombord

Stoppet har pågått sedan klockan 14.50, enligt SJ.

En person som uppger sig sitta på ett av tågen skriver till GP att det är väldigt varmt ombord och att de har fått gå av tåget för att ta lite luft.

Enligt Peter Jonsson är det upp till respektive tågbolag vad man gör åt värmen.

– Tågbolagen ansvarar för den biten, om man väljer att evakuera eller backa till andra stationer.

SJ skriver på sin hemsida att resenärer får vänta sig förseningar och inställda avgångar under torsdagseftermiddagen och kvällen.

”Din resa riskerar tyvärr att ta mycket längre tid än normalt, så har du möjlighet att resa en annan dag ber vi dig att omboka din resa", skriver SJ.

50 inställda tåg

Vid 17.40-tiden uppger Peter Jonsson på Trafikverket för TT att stoppen är hävda och att trafiken börjat gå igen, och att alla tåg som stoppades och stod längs banan rullat vidare.

– Men det är med vissa förseningar.

Ett tåg på sträckan behövde evakueras under dagen. Vissa tåg fick vända tillbaka till sin ursprungsstation, och där slutade färden.

ANNONS

Sammanlagt har 50 av SJ:s tåg ställts in under dagen på grund av de olika felen.

– De tågen som ska gå efter att trafiken släppts på kommer att rulla, men precis som med allt annat kommer det vara vissa förseningar under kvällen, säger Leila Fogelholm, kommunikatör vid SJ, till TT.

ANNONS