Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En islamistisk organisation som uppmanar folk att inte rösta hade bokat en kommunal lokal i Kista för ett möte. Arkivbild.

Stoppar anti-röstningsmöte i stadens lokaler

Stockholms stad har stoppat uthyrningen av en lokal i Kista till en förening som uppmanar muslimer att inte rösta. Bokningen av lokalen har stoppats med hänvisning till att det finns risk för ordningsstörningar.

Den islamistiska gruppen Hizb ut-Tahrir har under våren kampanjat i Stockholmsområdet för att få muslimer att avstå från att rösta.

Lördag den 1 september hade gruppen bokat en lokal på kommunägda Kista Träff. Enligt en annons på gruppens Facebook-sida skulle man där hålla en föreläsning under rubriken: Motarbeta islamfientligheten utan att rösta.

Befarar bråk

Men gruppens bokning har nu stoppats, med hänvisning till att det skulle kunna uppstå ordningsstörningar.

- Vi har ett regelverk som säger att vi har rätt att avboka om det på sannolika grunder kan antas att det kan medföra allvarligare ordningsstörningar eller olaglig handling i eller invid anläggningen. Tror vi att ett sådant här möte skulle kunna leda till bråk, med motdemonstranter eller liknande, så har vi rätt att boka av. Och det har vi gjort, säger Mikael Wahlsten, som är chef för bokning av idrottslokaler och behjälplig vid bokning av vissa samlingslokaler i Stockholms stad.

Hizb ut-Tahrirs bokning gjordes av en privatperson vilket innebär att det var svårt för bokaren att förutse vad det planerade mötet skulle kunna innebära.

- Det är ju allt möjligt som bokas av privatpersoner i våra lokaler. Det är barnkalas och träffar om allt möjligt, säger Mikael Wahlsten.

"Ett misstag"

Mathilda Piehl, kommunikationsansvarig på Stockholms stads kulturförvaltning skriver i ett mejl till TT att stadens lokaler inte får användas av "odemokratiska rörelser utifrån de riktlinjer rörande extremistiska organisationer som kulturnämnden och idrottsnämnden beslutat om".

Hon tillägger att det är en privatperson som hyrt lokalen genom Kista folkhögskola som förvaltar fastigheten.

"Om en förening sedan använder lokalen så måste den uppfylla kraven enligt riktlinjerna. Mötet måste ändå följa riktlinjerna. I det aktuella fallet i Kista är organisationen nu avbokad", skriver hon.

Enligt Piehl ska bokningarna nu gås genom för att se om fler fall bryter mot riktlinjerna.