Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och statsminister Stefan Löfven (S) håller en pressträff i Malmö.

Stor konferens mot antisemitism hålls i Malmö

Nästa år ska regeringen hålla en internationell konferens mot antisemitism i Malmö.

Löfven lämnade beskedet vid en presskonferens i Malmö på fredagen. Att konferensen ska hållas är ingen nyhet, däremot att den hålls i just Malmö.

Stefan Löfven uppger att det inte går att förneka att Malmö och världen har ett problem med antisemitism.

På toppnivå?

Konferensen ska hållas 27–28 oktober 2020. Det är 20 år efter att den förre statsministern Göran Persson (S) höll en konferens om Förintelsen i Stockholm.

Arrangemanget nästa år ska gå under namnet Malmökonferensen eller Konferensen mot antisemitism och för ihågkomst av Förintelsen. Löfven hoppas på att stats- och regeringschefer från andra länder, experter och representanter för olika samfund och organisationer ska delta.

Vill spela viktig roll

Malmö kommun har själv velat få konferensen till staden, där judar i flera års tid har vittnat om att de får utstå hot och hat.

- Malmö vill spela en viktig roll i kampen mot antisemitism, säger kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), som tror att ett stort internationellt möte kan bidra med nya idéer i kampen mot hatet.

- Det handlar om att diskutera förutsättningar för hur kan vi förändra, vilka verktyg finns, vad säger forskningen, vad kan vi göra mer? Jag hoppas kunna sprida våra goda exempel – men också att vi lär av andra, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh till TT.

Kritik mot SSU

Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, i Skåne har kritiserats för att ha gett uttryck för antisemitism.

- I socialdemokratin och i arbetarrörelsen finns det inte utrymme överhuvudtaget för antisemitism. Inte en millimeter och det vet man som medlem, säger Löfven.

Han uppger också att om det behövs mer utbildning eller information så ska det genomföras.