Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Blåsten i fjällen har ökat lavinfaran – var försiktig, uppmanar Naturvårdsverket.

Stor lavinfara i delar av fjällen

Ta lavinfaran i västra Vindelfjällen på stort allvar, uppmanar Naturvårdsverket på sin sajt lavinprognoser.se. Stormen har gjort läget mycket farligt.

Även då vinden mojnat och vädervarningen för blåsten inte längre gäller så försvinner inte lavinfaran. Den beskrivs i västra Vindelfjällen som en fyra på en femgradig skala, vilket innebär stor lavinrisk. "Mycket farliga förhållanden. All vistelse i lavinterräng avrådes", står det i rekommendationen.

"Sänk dina ambitioner och planera inte brant åkning i helgen, efter en sådan här rejäl omgång behöver snötäcket tid att återhämta sig", uppmanar Naturvårdsverket.

Även i södra Jämtlandsfjällen bedöms faran vara betydande, en trea på den femgradiga skalan. Det kommer ta några dagar för lavinbedömarna att få koll på läget, och därför uppmanas nu till stor försiktighet. "Bedöm snötäcket och terrängen noggrant. Var mycket försiktig när du väljer var och hur du åker", är råden.

En varning på nivå tre ligger också för västra Härjedalsfjällen.

Lavinprognoser.se ger även ett konkret råd till den som har svårt att hålla sig till rekommendationerna.

"Är du osäker på din inre styrka och avhållsamhet kanske det är bäst att låsa in skidorna eller skotern och be någon gömma nyckeln, spara branterna till efter helgen".