Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Långsprötad silverfisk – kan bli cirka två centimeter lång.

Stora silverfiskar sprider sig

Nu finns den över hela landet – den större silverfisken som gärna livnär sig på papper och konstverk. Svår att hitta är den inte, men desto knepigare att bli av med.

Sedan ett par år tillbaka sprids i Sverige den långsprötade silverfisken, större än den vanliga och försedd med just långa spröt.

- Nu förekommer den mer eller mindre i hela landet. Det spelar ingen roll hur kallt det är ute – den finns ju bara inomhus, säger Thomas Persson Vinnersten, biolog på bekämpningsföretaget Anticimex.

Den långsprötade silverfisken är vanligast i förhållandevis nybyggda hus, men man vet inte säkert varför.

- Lite oförklarligt kan de dyka i stora mängder i nya hus, så orsaken skulle kunna vara att det i byggprocessen förekommer många material som den här insekten gillar, säger Persson Vinnersten.

Inget preparat finns heller som tar död på hushållets alla silverfiskar på en gång.

- Nej, de är knepiga. Om det är som vi tror – att de bor i väggar, golv och tak – då är de också väldigt kinkiga att komma åt.

Så rekommendationen lyder: Noggrann städning, gärna dammsugning längs socklar och i de skrymslen man kommer åt. I detaljhandeln finns också långtidsverkande medel som kan vara effektiva, kisel till exempel. Det verkar uttorkande på insekter.