Södra Sverige får räkna med stormbyar under torsdagen. Arkivbild.
Södra Sverige får räkna med stormbyar under torsdagen. Arkivbild. Bild: Arne Dedert/AP/TT

Stormbyar stoppar tåg i söder

SMHI varnar för blåst i södra Sverige och snö i norr. Trafikverket har ställt in regionaltåg på Västkusten och i Småland, efter en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar.

ANNONS

En klass 1-varning för hårda vindar är utfärdad för Götaland och Svealand, till Värmland och södra Uppland, fram till torsdag natt. Vindbyarna kan komma upp i 21–24 meter per sekund. Trafikverket har därför valt att ställa in viss tågtrafik i Bohuslän, Halland, Västergötland och Småland, i takt med att vindarna drar österut.

– Risken finns att träd eller andra föremål faller på spår eller på kontaktledningar och vi vill undvika att resenärer fastnar ute på spåren, säger Jörgen Pettersson, presstalesperson på Trafikverket.

Längre restid

Tågen mellan Uddevalla och Strömstad, samt regionaltrafiken på Kinnekullebanan i Västergötland, är avstängda sedan klockan 10. Tågtrafiken på sträckan Halmstad–Nässjö via Värnamo är avstängd sedan klockan 12, likaså sträckorna Jönköping–Vaggeryd, Nässjö–Hultsfred och Nässjö–Vetlanda. Mellan Varberg och Borås är tågen inställda sedan klockan 15. Och sedan klockan 16 är även Tjustbanan mellan Linköping och Västervik samt Stångådalsbanan mellan Linköping och Kalmar avstängd.

ANNONS

Trafiken på alla berörda sträckor kommer att vara avstängd under resten av dygnet. Bussar ersätter de inställda tågen.

Vägtrafiken är också drabbad av blåsten. Uddevallabron stängdes av för all trafik under eftermiddagen.

– Det är också mycket nedfallna träd, även vid de lite större vägarna. Och det kommer säkert falla en hel del fler träd under natten, säger Katarina Wolffram presstalesperson på Trafikverket.

Snövarning i norr

Blåsten drar in över södra fjällen under natten.

I Västernorrlands län och i den nordligaste delen av Jämtlands län har SMHI utfärdat en klass 1-varning för snöfall för kvällen och natten.

– Där väntas 10–15 centimeter snö, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS