Storslam för Löfvens ministrar på Elle-galan

Med i Nobelfestens änglalika skapelse i färskt minne var det kanske ingen större överraskning att årets bäst klädda kvinna heter Alice Bah Kuhnke. Men även priset för årets bäst klädda man landade i Rosenbad.

ANNONS

Elle-galan är starten för Stockholm fashion week och här samlas den svenska modeeliten för att utse dem som haft störst inflytande i branschen under det gånga året. Priser till designers, stylister, modeller och fotografer delas ut, samt – det kanske mest prestigefulla – till Årets bäst klädda man och kvinna.

Osviklig stilkänsla

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, som får utnämningen för "sin osvikliga stilkänsla som utstrålar självsäkerhet oavsett sammanhang", är glad och säger att hon nu får ännu en möjlighet att tala om hållbart mode, global utveckling och inte minst svensk design.

- Modeintresset och ögat för vackra ting har jag haft med mig sedan jag var liten, men det är på senare år som medvetenheten om vilken makt jag har som konsument i de val jag gör vuxit fram.

ANNONS

Spontanköpen har, enligt Alice Bah Kuhnke, blivit färre med åren, och det bästa plagget är varje plagg som hon för in i garderoben efter att ha sparat och att valt att inte köpa något annat. Ett hektiskt schema gör också att tiden framför spegeln på morgonen som regel blir kort.

- Jag har effektiviserat min garderob så att jag har samma blus och samma byxor i flera olika färger vilket gör att det ser mer genomtänkt ut än det egentligen är. Jag är supersnabb och har inte tid att välja och vela.

Urban mjukis

Även priset för 2017 års bäst klädda man tilldelas en politiker, civilminister Ardalan Shekarabi. "En urban mjukis vars kläder utstrålar en vänlig tillgänglighet som avspeglar hans ämbete", lyder juryns motivering.

- Jag har valt att gå min egen väg när det gäller val av stil och jag känner mig själv bekväm med hur jag klär mig. Jag rör mig i många olika miljöer och kan börja dagen med lämning på förskolan, skynda vidare till ett regeringssammanträde och officiella möten och avsluta dagen med ett arbetsplatsbesök i en byggbarack, säger han.

ANNONS

Shekarabi har gjort sig känd för att ha återintroducerat flugan i den svenske mannens vardagsgarderob, en trend som han nu ser spridas även i riksdagens korridorer.

- Det är fler politiker än man kan tro som är intresserade av mode och jag ser fler och fler män som börjar använda fluga. Det glädjer mig, det är stiligt.

TT: När får vi se statsministern i fluga?

- Det får bli en utmaning för nästa mandatperiod. Jag ska göra mitt bästa.

TT

Fler pristagare

Årets hederspris: Efva Attling

Årets designer: Frida Bard – Hope

Årets look: Thomas Sekelius

Årets modell: Oumie Jammeh

Årets influencer: Margaux Dietz

Årets stylist: Lisa Lindqwister

Årets fotograf: Elisabeth Toll

ANNONS