Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kortterminaler och trygghetslarm runt om i Sverige slutade fungera. Arkivbild.

Stort IT-fel slog ut kortterminaler och larm

Tusentals trygghetslarm och kortterminaler i hela landet slogs ut i flera timmar. Felet låg hos operatören Sierra Wireless.

Trygghetslarm runt om i Sverige slutade fungera vid 12.30-tiden på måndagen. Orsaken var ett strömavbrott som drabbade servrar på operatören Sierra Wireless, som hanterar omkring en femtedel av Sveriges trygghetslarm och tusentals kortterminaler.

I Östersunds kommun hade hemtjänsten problem med omkring 1 300 trygghetslarm av märket Doro. I Nyköpings kommun fick hemtjänst rycka ut på fler inspektioner när tusentals larm slutade fungera, skriver P4 Sörmland.

Inte heller i Karlshamn kunde brukare nå fram till larmcentralen. Kommunerna tvingades nu till manuella lösningar där man ringde varje halvtimma och genomförde extra besök.

"Det värsta är över"

Omkring 13 000 kortterminaler slogs ut i hela Sverige hos företaget Babs paylink.

- Det kan vara allt ifrån caféer och restauranger till vanliga butiker, säger Gunnar Wennerstein, vd för företaget.

Efter klockan 21 meddelade Sierra Wireless att systemen börjat fungera som de ska igen.

- Det har varit en driftstörning efter ett strömavbrott och en del servrar har inte startat som de ska. Nu börjar trafiken flöda men vissa tjänster är inte tillbaka än. Jag skulle tro att det värsta är över, säger Dan Mårtensson, vice vd på Sierra Wireless, till TT.

Största felet hittills

Uppemot 15 000 trygghetslarm påverkades och även elmätare. Men där är problemet mindre kritiskt, säger Mårtensson. Han säger ändå att problemet har varit omfattande.

- Det här är superallvarligt. Det här har prio nummer ett och rapporteras med 30 minuters intervall till vår koncernledning. Det här händer kanske en gång vartannat år.

Enligt Babs paylink var driftstörningen den största hittills.

- Jag kan inte påminna mig att vi haft ett sådant här stort centralt driftstörningsfel tidigare, säger Gunnar Wennerstein.