Perseiderna.
Varje år passerar jorden meteorregnet Perseiderna – med stjärnfall på natthimlen som resultat. Bild: Thomas Johansson

Stort stjärnfall väntas – så gör du för att se det

Nu passerar jorden genom den tätaste delen av meteorregnet Perseiderna, och under de kommande nätterna väntas därför stjärnfall på natthimlen. Och för den som vill ge sig ut för att se den årliga ljusshowen kan det vara bra att göra sig redo redan vid skymningen.
– Gillar man önskningar så kan det vara dags att skriva ihop en önskelista, säger Gunnar Sporrong vid Astro Sweden.

ANNONS

Varje år när sensommaren gör sitt intåg inträffar meteorregnet Perseiderna. Detta då kometen Swift Tuttle, som varje år passerar jordens omloppsbana, för med sig partiklar.

– Det är vad vi kallar för stjärnfall, och är egentligen ett grusmoln som jorden kör in i. Och när de här partiklarna når atmosfären så har de så hög fart att de lyser upp, förklarar Gunnar Sporrong på Astro Sweden.

Kan komma 30 stjärnfall i timmen

Meteorskurar som dessa får sitt namn efter den stjärnbild de ser ut att komma i från, och i Perseidernas fall är det stjärnbilden Perseus. Och trots att meteorregnet i år pågår mellan 17 juli och 24 augusti, når det sin kulmen mellan den 11 och 13 augusti.

ANNONS

– Då passerar vi den tätaste delen av stoftmolnet, så gillar man önskningar så kan det vara dags att skriva ihop en önskelista eftersom det kan komma 30 stjärnfall i timmen.

Och för den som vill se den årliga ljusshowen rekommenderar Gunnar Sporrong att ta med sig varma kläder, något varmt och dricka och en solstol eller ett liggunderlag för attt sedan ge sig av till den mörkaste platsen man vet.

– Och du behöver inte ha någon utrustning, utan titta bara åt det håll där du har mörkast himmel, säger han.

Gör dig redo redan vid skymningen

Men enligt Sofia Söderberg, vakthavande meteorolog på SMHI, kan det vara bra att göra sig redo redan vid skymningen.

– Det som kan ställa till det är att det är en del dimmoln som kan komma att driva in över Göteborgsområdet och vara rätt så täta tidvis. Men de förväntas luckras upp med solens hjälp under dagen, så när det börjar mörkna, innan det avkyls på riktigt, är det större chans, säger hon.

Just i år är förutsättningarna dessutom särskilt bra under början av natten då månen går ner före solen, vilket gör att natthimlen kommer vara mörkare än vanligt fram tills vid 02-tiden.

– Många av stjärnfallen är ljussvaga, så nu när månen inte är uppe så kommer vi kunna se fler än vi annars hade kunnat, säger Gunnar Sporrong.

ANNONS

Tips för att fånga Perseiderna på bild

  • Använd helst en vanlig kamera, inte mobilkameran. Om du använder mobilen behöver du en som har lång exponering, alltså som släpper in ljus under flera sekunder när den fotograferar.
  • Ha kameran eller mobilkameran inställd på 5-10 sekunders exponering.
  • Använd stativ eller lägg ned kameran. Eftersom man fotograferar med lång exponering blir det lätt suddigt om man håller i den.
  • Använd gärna vidvinkelobjektiv för att få med så mycket av himlen som möjligt.
  • Perseiderna susar inte konstant över himlen. För att faktiskt fånga dem när de ”faller” bör man ställa in kameran så den fotograferar automatiskt flera gånger under en längre tid.
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS