Strandhäll tillbakavisar Beglers bild

Socialministern avvisar att Försäkringskassans generaldirektör fick sparken för att regeringen var rädd för att förlora valet på grund av kritik mot myndigheten och regeringen.

ANNONS
|

- Vi har valt att göra förändringen för att Anne-Marie Begler i ledningen för Försäkringskassan inte levererade i delar som handlade om stöd till individen eller samverkan med andra myndigheter, säger socialminister Annika Strandhäll (S) i samband med en pressträff om ungas psykiska hälsa.

Det gjorde, enligt Strandhäll, att hon som minister inte längre hade förtroende för Begler. På presskonferensen den 27 april där Strandhäll meddelade att Begler fick gå sades inget om att regeringens eller Strandhälls förtroende var förbrukat.

ANNONS

Anne-Marie Begler utesluter inte, i en intervju med Dagens Nyheter , att det kan ha varit olagligt av regeringen att sparka henne.

- Jag delar inte den uppfattningen, vi har mycket noga övervägt innan vi fattade beslutet, säger Strandhäll.

Socialministern säger att den vakanta tjänsten som generaldirektör ska annonseras ut inom kort. Hon säger också att departementet har haft samtal med Begler om vad som väntar för hennes del. Anne-Marie Begler har ett förordnande som gäller i tre år till och hon behåller sin lön.

Plötsligt besked

Avskedet meddelades helt överraskande av Strandhäll. Efter mindre än tre år fick Begler lämna posten som chef för en av Sveriges största myndigheter.

Under den tiden lyckades hon vända kurvan för sjuktalen och få ner kostnaderna för assistansersättningen, vilket också regeringens krävt av henne. Men nu var det enligt Strandhäll dags för Försäkringskassan att – med en ny ledning – fokusera på att förbättra stödet till individen och stärka samarbetet med andra myndigheter. Försäkringskassan har, när den har utfört regeringens uppdrag, kritiserats för att vara för hård, inte minst när det gäller assistansersättning.

ANNONS

På avskedsdagen skickade Begler ut en videohälsning till Försäkringskassans över 14000 medarbetare. Där tackar hon för sig och konstaterar att hon nu i valtider personligen fått uppleva hur de politiska vindarna blåser.

- Det som har tagits upp med mig är att man känt en oro över de diskussioner som varit kring beslut för enskilda personer. Att de ska leda till att man likt andra regeringar kan förlora valet, säger Begler till DN.

Stöd från många

Många tunga röster, från höger till vänster, har ryckt ut till Beglers försvar och kritiserat regeringens agerande. Personer från FK:s ledningsgrupp och tidigare generaldirektörer har uppmanat regeringen att ge henne jobbet tillbaka.

Strandhäll ska förklara sig i riksdagens socialförsäkringsutskott och Liberalerna har anmält ministern till konstitutionsutskottet (KU).

- Ja, jag tycker det är väldigt bra om KU prövar detta, sägerBegler som inte haft någon kontakt med ministern sedan avskedet.

ANNONS
TT
ANNONS