Enligt en ny studie från SLU och Lunds universitet förekommer det färre arter av skogsfåglar i naturområden vid städer. Arkivbild.
Enligt en ny studie från SLU och Lunds universitet förekommer det färre arter av skogsfåglar i naturområden vid städer. Arkivbild. Bild: Orlin Wagner/AP

Studie: Färre fågelarter i städernas skogar

Trots att skogsområden vid städer håller samma kvalitet som andra skogar återfinns betydligt färre fåglar där.
Enligt en ny studie handlar det om i genomsnitt en fjärdedel färre arter.

ANNONS
|

Forskarna från Lunds universitet och SLU är överens – städerna påverkar den biologiska mångfalden. De har undersökt antalet fågelarter i 459 naturliga skogsmarker, som ligger i anslutning till 32 städer i södra Sverige, och slår nu fast att det i genomsnitt förekommer en fjärdedel färre arter skogsfåglar i skogar som ligger i eller i anslutning till städer.

När det gäller hotade fågelarter finns omkring hälften i stadsskogarna jämfört med skogarna utanför.

"Vår studie visar att man inte kan omringa natur med stadsbebyggelse och tro att den ska vara kvar som den är, utan den kommer att påverkas negativt" säger en av forskarna, William Sidemo Holm på Centrum för miljö- och klimatvetenskap, i ett pressmeddelande från Lunds universitet.

ANNONS

Orsaken till att antalet fågelarter är färre i stadsskogarna än i landsbygdsskogar tror forskarna beror på tillgången till föda. I städer finns exempelvis färre insekter, och dessutom förekommer störningar i form av ljus och ljud som saknas på landsbygden.

Studien har publicerats i tidskriften Global Change Biology.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS