Elever på en grundskola i Godley, Texas, desinfekterar sina händer inför skoldagen. Arkivbild.
Elever på en grundskola i Godley, Texas, desinfekterar sina händer inför skoldagen. Arkivbild. Bild: L M Otero/AP/TT

Studie: Viruset kan överleva nio timmar på huden

Coronaviruset kan överleva nio timmar på mänsklig hud, vilket är längre än tidigare trott, enligt en ny studie från japanska forskare. Men handsprit dödar viruset på 15 sekunder.

ANNONS

Ett vanligt influensavirus överlever i jämförelse mindre än två timmar på mänsklig hud.

"Att sars-cov-2 (viruset som orsakar covid-19) överlever nio timmar på den mänskliga huden kan öka risken för kontaktöverföring i jämförelse med influensavirus, något som kan öka takten på smittspridningen", konstaterar forskarna i studien.

Studien, som publicerats i tidskriften Clinical Infectious Diseases, pekar bland annat på behovet av att uppmana till fortsatt handhygien för att bromsa smittspridningen.

Både coronaviruset och influensavirus dog efter cirka 15 sekunder när det utsattes för etanol, en vanlig ingrediens i handdesinfektion.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS